I dag jobbar Muhammad mot våldsbejakande extremism.

Muhammad drogs in i extrem islamistisk rörelse

Uppdaterad
Publicerad

När Muhammad Hee var i 20-årsåldern konverterade han till islam och drogs in i en extrem islamistisk rörelse.

Efter några år lämnade han rörelsen och leder nu Köpenhamns kommuns förebyggande arbete mot våldsbejakande extremism och radikalisering.

– Det var härligt och jag var lycklig över att ha så många bröder och systrar som liksom jag ville förbättra världen, säger Muhammad Hee.

Muhammad liknar mötet med gruppen han till hörde en gång vid förälskelse där allt var rosenrött i början. Han blev sedd, älskad och hans liv fick en mening men efter ett tag började han skönja baksidorna. Personerna i rörelsen var inte de som de utgav sig för att vara och ideologin stämde inte överens med hur organisationen verkade i praktiken.

Återvändare fångas upp i Århus

Det finns brister i hur samhället hanterar så kallade IS-resenärer när de återvänder till Sverige. Det har SVT Nyheter visat i flera reportage de senaste dagarna. I Danmark däremot fångas alla återvändare från konfliktzoner upp av polis och sociala myndigheter enligt en modell mot våldsbejakande extremism med ursprung i Århus.

– I nästan alla extremistiska rörelser och hos extremistiska människor jag mött finns en önskan om att ersätta en orättvis världsordning med en rättfärdig. Så var det även för mig, även om den rörelse jag tillhörde lyckligtvis inte var våldsbejakande.

Lämnade du gruppen av egen kraft?

– Om det fanns en formel för hur man hoppar av en rörelse skulle det inte finnas så många radikaliserade i Köpenhamn. Min erfarenhet är att det är helt individuellt.

Han är noga med att påpeka att hans nuvarande jobb inte är en frukt av hans extremistiska förflutna utan beror på hans akademiska och professionella kompetens. Studierna var också en bidragande orsak till att han till slut kunde lämna den extrema gruppen.

Se mer i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.