Enligt det brittiska miljö- och jord- bruksdepartementet används virusstam- men i en vaccinsats som tillverkades förra månaden. Men det går inte att definitivt slå fast att laboratoriet är källa till sjukdomsutbrottet.
Mul- och klövvirus kan spridas flera kilometer på en rad olika sätt, exempelvis via luften eller bildäck.
Virusstammen av mul- och klövsjuka som upptäcktes i Surrey har inte påträffats i djur på senare tid, skriver Defra i ett pressmeddelande.
Liknar gammalt virus
Indikationer tyder på att virusstammen som påträffats liknar ett virus som isolerades 1967 vid ett utbrott av mul- och klövsjuka i Storbritannien.
Den aktuella virusstammen finns vid IAH och användes i en vaccinsats som tillverkades vid Merial-anläggningen i juli 2007. Merial har gått med på att frivilligt stoppa tillverkningen
Senaste utbrottet 2001
Det senaste utbrottet av mul- och klövsjuka i Europa började i Storbritannien 2001. På bara några veckor spred sig sjukdomen över hela landet och in i Irland, Frankrike och Nederländerna. Fyra miljoner djur måste avlivas och brännas. Kostnaderna beräknades till långt över 100 miljarder kronor.
Storbritanniens ledande veterinär sade på lördagen att det inte fanns några ytterligare bekräftade utbrott av mul- och klövsjuka men att boskap på en granngård, till den där utbrottet konstaterats, också avlivats.
Den brittiska chefsveterinären Debby Reynolds betonade att det är för tidigt att dra slutsatsen att djurforskningslaboratoriet är källan till utbrottet.
Nu när virusstammen är identifierad ska forskarna ta reda på om det finns ett fungerande vaccin tillgängligt i de brittiska och europeiska vaccinbankerna och om de är lämpliga att använda.
Sverige har inte haft något fall sedan 60-talet. Det sista stora utbrottet ägde rum i Skåne i början av 50-talet. I Danmark konstaterades fall så sent som 1983.
Att människor smittas är extremt ovanligt.