Malariapatienter får behandling på ett sjukhus i Pailin i Kambodja 2009. Den resistenta stammen har spridits från Kambodja till andra sydostasiatiska länder. Foto: David Longstreath/TT

Multiresistent malaria sprids i Sydostasien

Uppdaterad
Publicerad

En malariastam som är resistent mot två av de vanligaste malariamedicinerna sprider sig snabbt i Sydostasien, enligt en studie genomförd av universitet i Storbritannien och Thailand.

Stammen KEL1/PLA1 har spridits från Kambodja och blir nu allt vanligare i regionen, samtidigt som den har utvecklats och plockat upp nya genetiska mutationer vilket spås göra den ännu mer resistent.

– Vi upptäckte att den hade spridits aggressivt, ersatt lokala malariaparasiter och därmed blivit den dominerande stammen i Vietnam, Laos och nordöstra Thailand, säger Roberto Amato, en av forskarna bakom studien som publicerats i The Lancet.

Snabb spridning

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) dog runt 400 000 människor världen över i sviterna av malaria 2017, merparten i subsahariska Afrika. Sjukdomen kan botas om den upptäckts i ett tidigt stadium, men resistens mot malariamedicin växer i många delar av världen – framför allt i Sydostasien.

Forskarna oroas av hur hastigt den resistenta stammen spridits i regionen.

– Andra mediciner kan vara effektiva i nuläget, men situationen är extremt bräcklig och studien visar att det behövs akuta åtgärder, säger Olivo Miotto vid universitetet i Oxford.

Fakta: Malaria

Malaria är en utbredd sjukdom i tropiska och subtropiska delar av världen och sprids via myggor.

Vanliga symtom är återkommande feber och frossa varannan eller var tredje dag. Andra symtom kan vara illamående, huvudvärk och muskelvärk. En viss malariatyp, Plasmodium falciparum, kan leda till medvetslöshet och chock. Det är därmed viktigt med tidig diagnostik och behandling.

De allra flesta dödsfall till följd av malaria drabbar barn i Afrika, men efter stora satsningar sedan 2000 har dödsfallen minskat kraftigt på grund av ökad användning av myggnät, myggmedel, mer effektiv behandling och bättre diagnostik.

I Sverige rapporteras några hundra fall av malaria årligen. Samtliga brukar vara smittade utomlands, varav de flesta i Afrika.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.