• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Sökandet av försvunna MH370 pågår fortfarande – mer än två år efter att flygplanet försvann. Foto: TT / AP Photo / Rob Griffith

Myndigheter i Australien: Troligen fel sökområde efter MH370

Uppdaterad
Publicerad

Sökinsatsen efter det försvunna flygplanet MH370 görs antagligen på fel plats. Detta medger nu australiska myndigheter.

”Det är med stor sannolikhet så att det försvunna flygplanet inte finns i det tidigare identifierade sökområdet”, uppger landets transportsäkerhetsmyndighet.

Med hjälp av analys av vrakdelar från flyget som upptäckts tror experterna nu att flygplansvraket ligger norr om dagens sökområde. Det nya området är omkring 25.000 kvadratkilometer stort.

MH370 försvann på väg från Kuala Lumpur till Peking i mars 2014 med 239 personer ombord. Tidigare har Australien, tillsammans med Malaysia och Kina, hemländerna för de flesta av passagerarna, sagt att man inte kommer att söka mer när det aktuella området är genomsökt, om inte nya bevis som pekar ut ett specifikt område dyker upp.

Fakta: Flight MH370

Den 8 mars 2014 var Malaysia Airlines flight MH370 på väg från Kuala Lumpur till Peking. Ombord fanns cirka 240 personer, varav 153 kinesiska medborgare.

Knappt en timme in i flygningen stängdes planets kommunikationsutrustning av eller upphörde att fungera.

Därefter ska planet ha gjort en u-sväng och fortsatt att flyga i upp till åtta timmar.

Flera veckor senare snappade sökfartyg upp signaler som antogs komma från MH370:s så kallade svarta lådor, i Indiska oceanen 150 landmil väster om Australien. Men därefter beräknas lådornas batterier ha tagit slut. Signalerna har sedan också ifrågasatts.

Mer än två år senare pågår sökandet fortfarande i östra Indiska oceanen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Malaysiskt plan försvann

Mer i ämnet