• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Nasa: ”Asteroidkrocken lyckades”

Uppdaterad
Publicerad

Kunde en rymdsond från jorden knuffa till en stor sten långt ut i rymden så att den ändrade bana? 

Ja, det kunde den, rapporterar nu Nasa. Experimentet lyckades och den stora rymdstenen blir därmed den första himlakropp som flyttats lite ur sitt läge på grund av mänsklig påverkan. 

Det var den 27 september svensk tid som rymdsonden Dart krockade med Dimorphos, en händelse som liknats vid att köra in något stort som en golfbil in i något stort som Cheops-pyramiden.  

Dimorphos är ungefär 150 meter i genomskärning och snurrar runt en asteroid kallad Didymos. Asteroid-månen valdes som måltavla eftersom den ligger långt bort – elva miljoner km från jorden – och en förändring i banan inte skulle öka risken för att den skulle kunna slå ned på jorden.  

Omloppstiden krympte markant

Innan Dart smällde in i i Dimorphos, tog det 11 timmar och 55 minuter för himlakroppen att gå ett varv runt sin asteroid. Efter krocken har astronomer använt teleskop på jorden för att mäta hur mycket omloppstiden har ändrats, och kommit fram till att Dimorphos’ bana runt asteroiden nu istället tar 11 timmar och 23 minuter. Osäkerhetsmarginalen är plus/minus två minuter.  

Asteroid-månens omloppstid krympte alltså med en dryg halvtimma, enligt Nasa:s utredningsgrupp. Och det var långt utöver vad Nasa krävde för att kalla experimentet lyckat. För detta hade räckt med en minut och 13 sekunders förändring.

Kommer kunna bedöma bättre – om jorden behöver skyddas

Vid Nasa:s högkvarter i Washington DC säger avdelningschefen Lori Glaze att astronomer nu bättre kommer att kunna bedöma om ett liknande uppdrag skulle kunna genomföras för att skydda jorden mot nedslag från en asteroid, om vi skulle upptäcka att en sådan är på väg i vår riktning. 

Om en asteroid i Dimorphos’ storlek, ungefär 150 meter i genomskärning, skulle krocka med jordklotet skulle energin från explosionen motsvara 5 000 Hiroshima-bomber och föröda en yta lika stor som Belgiens. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.