Enligt landets vädermyndighet Rosgidromet brinner 34 000 kvadratkilometer, en yta större en Belgien, i regionen som till största delen består av skog. Foto: NASA/Reuters

Nasa: Röken från Sibirien har nått nordpolen

Uppdaterad
Publicerad

I Sibiren fortsätter de enorma skogsbränderna att sprida sig utan något ljusning i sikte.

Satellitbilder från Nasa visar att brandröken nu har nått ända till Nordpolen.

Situationen i Ryssland största delrepublik Sacha i nordöstra Sibirien fortsätter att förvärras. Enligt landets vädermyndighet Rosgidromet brinner 34 000 kvadratkilometer, en yta större än Belgien, i regionen som till största delen består av skog.

Det kan jämföras med den så kallade Dixiebranden, den näst största i amerikanska Kaliforniens historia, som nu rasar och omfattar strax under 2000 kvadratkilometer.

Röken har färdats 300 mil

Ett annat mått på brandens omfattning uppenbarade sig i lördags. Satellitbilder från den amerikanska rymdstyrelsen Nasa, som AFP tagit del av, visade att brandröken från Sibirien nu nått fram till nordpolen – 300 mil från Sacha.

Enligt Nasa är det första gången i den dokumenterade historien. Satellitbilderna slog även fast att större delen av Ryssland täcks av röken.

Rekordhöga temperaturer och ihärdig torka kombinerat med ett område som är både avlägset och svårt att komma åt har gjort bränderna svåra att kontrollera.

Farhågor om ökade växthusgaser

Skogsbränder är ett naturligt förekommande fenomen under Sibiriens heta somrar. Men omfattningen och intensiteten har ökat de senare åren, vilket väckt farhågor om att permafrosten ska tina och frigöra stora mängder växthusgaser som lagras i den frusna tundran.

Förra veckan meddelade EU:s miljöövervakningsprogram Copernicus att bränderna i Sibirien har frigjort över 505 miljoner ton koldioxidekvivalenter sedan början av juni. Sommaren har därmed slagit förra årets rekordnotering, och det trots att brandsäsongen ännu inte är över.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.