En delad bild med två sektioner: till vänster Joe Westlake, Nasas chef för heliofysik. Till höger en grafisk illustration av solen med en rymdfarkost som närmar sig den.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om sondens rekordnära möte med solen i videon: ”Fortsätter att fascinera”. Foto: Reuters, Illustration av Nasa

Nasasond överlevde rekordnära möte med solen

Uppdaterad
Publicerad

Nasas Parker Solar Probe har gjort det omöjliga möjligt. På julafton flög rymdsonden rekordnära solens yta, endast 6,1 miljoner kilometer bort, och överlevde det extrema mötet.

Med en hastighet på 700 000 kilometer i timmen – snabbare än något annat föremål skapat av människan – samlade sonden in unika data som kan förändra vår förståelse av solen.

– Mänskligheten har aldrig tidigare kommit så nära en stjärna, säger Joe Westlake, Nasas chef för heliofysik till Reuters.

Två dagar senare, den 26 december, mottogs en signal som bekräftade att sonden klarat sig oskadd och fungerar som planerat. En rad nya mätningsmöjligheter har nu öppnat sig för forskarna vid Nasa.

– Detta uppdrag markerar början på en ny guldålder inom rymdforskning, och det för oss närmare än någonsin till att lösa solens djupaste och mest bestående mysterier, säger Nour Rawafi, projektforskaren för sonden vid Johns Hopkins Applied Physics Laboratory (APL).

En lång resa inför

Det har tagit Parker Solar Probe sex år att nå så långt. Sedan starten 2018 har den gjort sju förbiflygningar av Venus för att gradvis ta sig allt närmare solen.

I november 2024 nådde rymdsonden sin optimala omloppsbana. Kvartalsvis kommer den tillräckligt nära stjärnan för att utforska utan att förstöras av den extrema hettan och strålningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.