Över 1 200 migranter har anlänt till Italien med båt senaste dygnet

Uppdaterad
Publicerad

Närmare 1 200 migranter har via riskabla båtresor över Medelhavet tagit sig till den italienska kusten under de senaste 24 timmarna. Minst fem personer ska ha mist livet, och många fler är kvar på räddningsfartyg i väntan att få lägga till i hamn.

– Extremhettan som vi ser i flera medelhavsländer gör vägen över havet ännu farligare och många är i kritisk tillstånd, säger Mattea Weihe som jobbar som sjöräddare på räddningsfartyget Sea-Watch 3, som under lördagen räddade många av migranterna.

Under sommaren har antalet flyktingar och ekonomiska migranter från Afrika och mellanöstern som tar sig över medlehavet ökat. Många flyr krig och oro i hemländerna – och nu även extremhettan.

Bara under de senaste 24 timmarna har över 1 200 migranterna anlänt vid italienska hamnar i överfulla gummibåtar, rapporterar BBC.

Samtidigt finns hundratals migranter ombord på räddningsfartyg utanför Kalabrienkusten som väntar på att få klartecken att lägga till i hamn, uppger de italienska myndigheterna.

Extremhetta ökar antalet

Bland de som räddades fanns migranter från Afghanistan, Pakistan, Sudan, Etiopien och Somalia.

– Flera av dessa länder är krigsdrabbade och många flyr undan våld och fattigdom, men värmeböljorna och följande torka har gjort att ännu fler tvingas fly under sommaren på grund av matbrist, säger sjöräddaren Mattea Weihe.

Weihe har varit på flera räddningsinsatser med räddningsfartyget Sea Watch 3, som under lördagen räddade över 400 migranter. Hon har sett hur farligt havet kan vara, inte minst på grund av den extrema hetta som råder.

– Många går dagar utan mat och dryck under extremvärme och om de klarar sig till europeisk hamn, så är de ofta i väldigt dåligt fysiskt och mentalt tillstånd, förklarar hon.

Inga förbättringar i sikte

Vägen över Medelhavet är en av de farligaste rutterna för inofficiell migration. Enligt FN:s flyktingkommissariat (UNHCR) registrerades cirka 3 231 personer som antingen döda eller saknade i Medelhavet och nordvästra Atlanten 2021.

– Situationen är fortfarande den samma. Vi ser fortfarande inte någon vilja från europeiska ledare att ändra i migrationspolitiken. Istället ser vi att Europa förlitar sig på andra aktörer, som kustbevakningen i Libyen, för att motverka att migranter tar sig till Europa, säger Mattea Weihe.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.