• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Stoltenberg: ”Ytterligare aggressioner kommer att stå Ryssland dyrt”

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland har fortsatt mobiliseringen vid gränsen mot Ukraina. Det säger Nato:s generalsekreterare Jens Stoltenberg på en pressträff. Samtidigt varnar han för risken för en rysk invasion av Ukraina och sätter ner foten mot Rysslands krav på Nato.

– Det finns en risk för en ny väpnad konflikt i Europa, säger Jens Stoltenberg.

Rysslands mobilisering vid Ukrainas gräns har lett till spänningar mellan Ryssland och USA, liksom mellan Ryssland och EU. På fredagen hade Nato:s 30 medlemsländer en extrainsatt videokonferens för att diskutera situationen. Mötet är ett av flera planerade internationella möten som ska hållas i ett försök i att mildra situationen. Fredagens möte leddes av generalsekreterare Jens Stoltenberg.

På pressträffen efter mötet sade Stoltenberg att Ryssland inte kommer att kunna få igenom några restriktioner för Nato som innebär införande av “andra klassens” Nato-länder som inte tillåts försvaras av andra Nato-länder.

– Det var ett starkt budskap på mötet i dag från Nato:s medlemsländer att vi kommer att göra allt vi kan för att hitta en politisk väg framåt. Men vi kommer inte att kompromissa med principen att varje land måste få bestämma sin egen utrikespolitiska väg och fatta sina egna beslut, säger Jens Stoltenberg på pressträffen.

Stoltenberg säger att den ryska mobiliseringen vid gränsen mot Ukraina har fortsatt.

– Ukraina är ett självständigt land som självklart har all rätt att försvara sig, säger Stoltenberg och förklarar samtidigt att Nato stöttar Ukraina, både politiskt och i form av till exempel militär träning och hjälp med att höja landets militära förmåga.

”Finns risk för väpnad konflikt”

Stoltenberg påtalar vikten av dialog med Ryssland, men betonar samtidigt att det finns en risk för väpnad konflikt i form av invasion av Ukraina.

– Rysslands förmåga, retorik och historia sänder naturligtvis en tydlig signal om att det finns en risk för en ny väpnad konflikt i Europa, säger Stoltenberg.

– Men det är därför det är så viktigt med dialog när spänningen är hög, säger Stoltenberg, som också säger att USA inte bör ta några beslut som rör eller kan påverka europeisk säkerhetspolitik utan europeisk samsyn.

Stoltenberg om mötet med Andersson

Före Nato-mötet hade Sveriges statsminister Magdalena Andersson ett telefonmöte med Jens Stoltenberg där man diskuterade Rysslands militära framryckningar nära Ukrainas gräns. Båda var efteråt nöjda med samtalet.

– För Nato är det viktigt att nära konsultera med partners, sade Stoltenberg på pressträffen om mötet med Andersson.

Det var ett högt tonläge på presskonferensen, vad gör man om en diplomatisk dialog inte lyckas i det här läget? 

– Natoländerna och EU har gjort klart att det blir omfattande ekonomiska sanktioner. Det blir ett pris att betala för Ryssland. Ukraina har rätt att försvara sig och vi hjälper Ukraina med träning och utrustning, säger Jens Stoltenberg till SVT.

Rysslands krav på Nato

Här är några av de krav – av Ryssland kallade ”säkerhetsförslag” – som Ryssland vill att Nato och USA ska gå med på:

• Utesluta ytterligare Nato-utvidgning, inklusive att Ukraina blir medlem i militäralliansen.

• Inte tillföra fler styrkor och vapen till länder som blivit medlemmar i Nato efter 1997 (det vill säga samtliga länder från det forna östblocket).

• Inte genomföra Nato-insatser i Ukraina, Östeuropa, Kaukasien och Centralasien.

• Inte upprätta USA-baser i länder som tidigare ingått i Sovjetunionen och inte är med i Nato.

Dessutom föreslås bland annat att Ryssland och USA gemensamt ska enas om att inte placera kärnvapen utanför det egna territoriet, inte beteckna varandra som motståndare, inte utbilda andra länder i hantering av kärnvapen och inte placera bombplan eller fartyg i områden där de kan anfalla motparten.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.