Johan Pehrson, Liberalernas gruppledare i riksdagen, beskriver den senaste tidens utveckling vid rysk-ukrainska gränsen och i Kazakstan som ett allvarligt läge. Partiet vill därför att regeringen kallar in utrikesnämnden för att informera om regeringens åtgärder ”med anledning av den ryska upptrappningen och verbala aggressionen”.
-Jag har hört vad försvarsminister Peter Hultqvist har sagt, och jag såg att statsminister Magdalena Andersson uttalade sig i dag. Det var förväntade svar, men vi vill veta vad regeringen har för planer om man talar ytterligare initiativ, säger Pehrson.
”Inte acceptabelt”
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch säger i en skriftlig kommentar till TT att det säkerhetspolitiska läget i Sveriges närområde är mycket allvarligt, och att regeringen skyndsamt bör sammankalla utrikesnämnden.
”De ryska kraven på en ny säkerhetsordning i Europa med krav på att suveräna stater som Ukraina men även Sverige inte självständigt ska få avgöra om man vill tillhöra Nato eller ej är självklart inte acceptabelt. Regeringen behöver nu brett förankra hur man avser att agera utrikes- och säkerhetspolitiskt”, säger Busch.
Moderaterna tycker att kravet om att regeringen ska sammankalla utrikesnämnden är ”ett bra förslag”, men vill inte ställa sig bakom det eftersom partiet anser att det kan finnas bättre former för att informera oppositionen.
M kräver samtal
Moderaternas försvarspolitiske talesperson Pål Jonson och utrikespolitiske talesperson Hans Wallmark kräver i en debattartikel i Svenska Dagbladet att regeringen inleder samtal på högsta politiska nivå om Sveriges säkerhetspolitiska läge.
De kräver att regeringen lyssnar till riksdagsmajoriteten om att införa en option om att kunna gå med i försvarsalliansen Nato, öppnar upp ”för en seriös diskussion om ett framtida medlemskap i Nato” och intensifierar stärkandet av landets försvarsförmåga.
– Det sker flera otäcka saker just nu i Europa och i Europas närhet, dels truppsammandragningen runt Ukrainas gräns och dels händelseutvecklingen i Kazakstan. Då är det rimligt att man håller oppositionen informerad, inte minst därför att man bör eftersträva bredd och samsyn kring säkerhetspolitiska frågor, säger Wallmark till TT.
TT har sökt även Sverigedemokraterna för en kommentar.