Erdogan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför röstar Turkiets utrikesutskott ja till Sveriges ansökan nu. Foto: SVT/TT

Turkiets utrikesutskott godkänner Sveriges Natoansökan

Uppdaterad
Publicerad

Strax före kl 17 på annandagen kom beskedet från det turkiska utrikesutskottet att man säger ja till Sveriges Natoansökan. Nu kvarstår att även parlamentet godkänner Sverige som medlem. Men hur snabb – eller långsam – den processen blir är oklart.

När de 26 ledamöterna (27 inklusive Erdogan) träffades på annandagen skulle 10 punkter avhandlas, den som rörde Sverige låg sist på listan.

Strax före kl 17 svensk tid kom beskedet att man beviljar ansökan och skickar frågan vidare till nationalförsamlingen för det slutgiltiga avgörandet.

Sverige och Nato

– Vi välkomnar att utrikesutskottet i Turkiet godkänt Sveriges Nato-ansökan. Nästa steg är att parlamentet ska rösta om frågan. Vi ser fram emot att bli medlem i Nato, skriver utrikesminister Tobias Billström (M) i en första kommentar till SVT Nyheter.

Oklar tidtabell

Tidtabellen är dock fortfarande oklar, men enligt utrikesutskottets ordförande ska man inte förvänta sig en skyndsam votering.

SVT:s turkietkorrespondent Tomas Thorén bedömer dock att dagens besked är ett steg på vägen mot ett svenskt Natomedlemskap:

– Men det återstår flera moment och vi har ju tidigare sett många turer i den här långa processen.

Invänta flygplansbesked

Om parlamentet drar ut på tiden får nationalförsamlingen möjlighet att invänta ett klartecken från USA om en försäljning av stridsflygplanet F-16 till Turkiet.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan uppgav nyligen att han och USA:s president Joe Biden diskuterat en uppgörelse där Turkiet säger ja till Sveriges ansökan mot att USA säger ja till F-16.

Dessutom återstår även att Ungern godkänner Sverige som Nato-medlem, något som väntas ske ungefär samtidigt som Turkiet lämnar definitivt besked.

Ett par flygplan och en äldre man

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför tycks Turkiet bromsa det svenska Nato-inträdet och vilken roll spelar flygplanet F-16 i frågan? I videon får du förklaringen. Foto: Ronald Wittek/Leon Neal/TT

Fakta: Sveriges natoansökan

  • Sverige ansökte om medlemskap i Nato, parallellt med Finland, den 18 maj 2022.
  • Den 5 juli samma år fick Sverige och Finland formellt status som blivande medlemmar, ”invitees” på engelska.
  • För Finland avslutades processen i april i år då medlemskapet blev helt klart sedan Ungern och Turkiet blivit de sista Natoländerna att ratificera landets ansökan.
  • I samband med Natos toppmöte i Vilnius i början av juli lovade president Recep Tayyip Erdogan att ”så snart som möjligt” skicka över den svenska ansökan till parlamentet för ratificering.
  • Den 23 oktober meddelade turkiska presidentkansliet att Erdogan signerat och skickat vidare Sveriges Natoansökan till parlamentet.
  • Den 16 november togs frågan upp i parlamentets utrikesutskott, men omröstningen sköts upp.
  • Den 26 december godkände utrikesutskottet Sveriges ansökan och skickade vidare frågan till parlamentets stora kammare.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet