Rysslands Vladimir Putin och Nordkoreas Kim Jong Un

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommer Nordkorea att skicka soldater till Ukraina? Experten reder ut. Foto: AFP

Natomötet: Så kan Nordkoreas nya avtal med Ryssland påverka Europa

Uppdaterad
Publicerad

Under kommande Natotoppmöte i Washington väntas Sydkorea ta upp Nordkoreas nya avtal med Ryssland och deras hot mot Europa.

– Jag tror absolut att Nordkoreas inblandning i kriget i Ukraina kan komma att öka, säger Koreaexperten Benjamin Katzeff Silberstein.

I slutet av juni var Vladimir Putin på besök i Nordkorea. Under visiten slöt han ett avtal med den nordkoreanska ledaren Kim Jong-Un – de lovar att skydda varandra i händelse av angrepp.

– Det är anmärkningsvärt att Nordkorea sluter ett sånt här avtal. Den enda tidigare militära allierade man haft är Kina, säger Benjamin Katzeff Silberstein, Koreaexpert och forskare på utrikespolitiska institutet.

Kriget i Ukraina

Soldater till Ukraina?

En fråga som har uppkommit är om Nordkorea kommer att skicka soldater för att kriga mot Ukraina.

– Jag är skeptisk till att vanliga soldater skulle skickas till Ukraina. Vanliga soldater är inte särskilt välutrustade och ofta väldigt undernärda, säger Katzeff Silberstein.

Den nionde juli rapporterade den nordkoreanska statliga nyhetsbyrån KCNA att en delegation med ”militära utbildare” åker till Ryssland. Det finns ingen info om vart i Ryssland de ska eller vad de ska göra.

Experter, såsom delegationen, samt gästarbetare och vapen är trolig hjälp, enligt Katzeff Silberstein.

– Nordkorea förser redan Ryssland med artilleripjäser, ammunition och långdistansrobotar. Det är Nordkorea duktigt på att tillverka, säger han och fortsätter:

– Även om landet är ekonomiskt misslyckat så är vapenindustrin välutvecklad och det bidrag nordkoreanska artilleripjäser ger till rysk krigföring är signifikant.

”Nordkorea förser redan Ryssland med artilleripjäser, ammunition och långdistansrobotar”, säger Benjamin Katzeff Silberstein Foto: Kristina Kormilitsyna/AFP/TT

Sydkoreansk oro

I Sydkorea har reaktionerna på det militära avtalet varit starka. Tidigare har man haft en princip att inte skicka vapen till krigförande länder, men presidenten har nu öppnat för vapenleveranser till Ukraina.

– Relationen med Ryssland har varit viktig för Sydkorea, men det här avtalet har tolkats som tillräckligt farligt för att överväga att bryta med sina tidigare principer, säger Benjamin Katzeff Silberstein.

Sydkorea kommer att ta beslut om militärt stöd till Ukraina beroende på hur pakten mellan Nordkorea och Ryssland tar sig uttryck.

Hur hade sydkoreanskt stöd kunnat se ut?

– Det har spekulerats i olika typer av långdistansrobotar men det finns fortfarande få detaljer, säger Katzeff Silberstein.

Närmat sig väst

Under nuvarande presidenten Yoon Suk-Yeol har Sydkorea närmat sig väst och Nato.

– Historiskt sett har man tvingats väga mellan Kina och USA. Men under Yoon Suk-Yeol har vi sett ökat samarbete med Nato och en vilja att ansluta till väst i geopolitiska termer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet