• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Nu klassas ryske regimikritikern Aleksej Navalnys organisation som extremistiskt, vilket kan drabba de som stöttar honom ekonomiskt. Foto: Mstyslav Chernov/AP/TT

Navalnyjs stiftelse extremiststämplad

Uppdaterad
Publicerad

Den fängslade ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs antikorruptionsstiftelse klassas som en extremistgrupp efter domstolsbeslut.

Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab fördömer domstolsbeslutet och kallar det ”perverst”.

Domen i en domstol i Moskva innebär att stiftelsen förbjuds med omedelbar verkan.

Tidigare i juni klubbades en lag som förbjuder ledande personer inom extremiststämplade organisationer att ställa upp i val under fem år. Även medlemmar på lägre nivå, samt finansiärer, ska kunna diskvalificeras under tre år. Kritiker befarar att lagen därmed även riskerar att drabba de tiotusentals personer som stöttat Navalnyjs nätverk med donationer.

Kommer inte retirera

I slutet av april fick Navalnyjs regionala kampanjnätverk en liknande stämpel.

Aktivisten, juristen och bloggaren Navalnyj har gjort sig känd för sin skarpa kritik mot president Vladimir Putin, och för sitt arbete mot korruption.

”Jag kommer inte ens att diskutera det skämt som kallas 'domstol' i Ryssland”, skriver Navalnyjs team på Instagram. ”Vi kommer inte att ge upp våra mål och idéer”, fortsätter inlägget, som uppmanar till fortsatt stöd.

Raab: ”Perverst”

Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab fördömer domstolsbeslutet, som han kallar ”perverst”.

– Det är ytterligare en kafkaartad attack på dem som tar ställning mot korruption och för öppna samhällen, säger han enligt nyhetsbyrån AFP.

Tidigare i år dömdes Navalnyj till tre och ett halvt års fängelse för brott mot reglerna för en tidigare villkorlig dom om förskingring. Regimkritikern hade låtit bli att anmäla sig hos sin övervakare när han låg i koma i Tyskland efter att ha förgiftats med det Sovjetutvecklade nervgiftet novitjok.

Sarkastiska kommentarer

Navalnyj har även åtalats för andra brott, anklagelser som hans anhängare och många utomstående bedömare anser är politiskt motiverade. Så sent som i maj anklagades han enligt egen utsago för tre nya brott, något han kommenterade i ett sarkastiskt Instagraminlägg.

”Mitt inflytelserika brottssyndikat växer”, skrev Navalnyj då. ”Jag begår fler och fler brott.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.