Erich Priebke avtjänade livtidsstraff i Italien. Bilden är från 1995. Foto: Scanpix

Nazistförbrytare nekas viloplats

Uppdaterad
Publicerad

Kistan med förre SS-officeren och krigsförbrytaren Erich Priebkes kvarlevor står på en militärflygplats utanför Rom. Protester stoppade hans begravning i Italien.

Erich Priebke dog i fredags, 100 år gammal. Han avtjänade ett livstidsstraff i husarrest i Italien, dömd för sin roll i en av de värsta massakrerna i Italien under det andra världskriget.

Tisdagens begravning, i samhället Albano Laziale söder om Rom, fick avbrytas sedan kravaller brutit ut mellan högerextremister, motdemonstranter och polis. Vad som nu sker med Priebkes kvarlevor är ovisst.

Massaker på civila

Erich Priebke dömdes av en italiensk domstol 1998 för massakern vid Fosse Ardeatine utanför Rom 1944. 335 italienska civila mördades som vedergällning för att partisaner dödat 33 tyska SS-soldater. Det uppges att Adolf Hitler själv beordrade 10 dödade italienare för varje död tysk.

Priebke flydde efter kriget till Argentina, där han levde som en fri man. På 90-talet spårades han upp av amerikanska undersökande journalister. Han bekräftade i en intervju sin roll i massakern i andra världskrigets slutskede, men han uttryckte aldrig någon ånger, och sa att han bara följde order.

Vägrade ta emot kvarlevor

1994 utvisades den förre SS-officeren till Italien. Priebke tilläts av hälsoskäl att avtjäna sitt straff i husarrest.

Han ville begravas jämte sin hustru i Argentina, men argentinska myndigheter vägrar att ta emot hans kropp.

”Utrikesminister Hector Timerman har givit order om att inte gå med på minsta försök att tillåta att nazistförbrytaren Priebkes kvarlevor kommer in i vårt land”, meddelade det argentinska utrikesdepartementet efter hans död.

”Skymf att ge honom grav”

Inte heller Erich Priebkes hemstad Hennigsdorf nordväst om Berlin vill ge honom en sista viloplats. Rädslan är stor för att den skulle bli en vallfärdsort för högerextremister.

Roms borgmästare anser att det vore en ”skymf” att ge honom en grav i just Rom, där han gjort sig skyldig till så allvarliga brott. Det är en uppfattning som delas av många italienare.

– Det är rätt att han skickas ut från Italien, han måste sparkas ut. Han förtjänar inte att få vara här, säger Rom-bon Pamela Paiano till nyhetsbyrån Reuters.

Protester och tårgas

När till och med Vatikanen beslutade att den förre SS-officeren inte kunde få en begravning i en katolsk kyrka i Rom beslutade sig en katolsk utbrytargrupp, Sankt Pius X:s prästbrödraskap, att åta sig jordfästningen.

När kistan med hans kvarlevor i onsdags fördes till sällskapets lokaler i samhället Albano Laziale skanderade anti-fascistiska demonstranter ord som ”mördare” och ”bödel”, och drabbade samman med nazistsympatisörer. Polis fick skingra demonstranterna med tårgas.

Kontakter ska nu ha tagits med myndigheter i Tyskland, Erich Priebkes hemland, för att lösa frågan om hans sista viloplats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.