Valresultatet är ett stort nederlag för landets hbtq-aktivister. Foto: TT

Nej till samkönade äktenskap i Taiwan

Uppdaterad
Publicerad

Den sida som säger nej till samkönade äktenskap i Taiwan har vunnit folkomröstningen. Det innebär ett stort nederlag för aktivistgrupper, men också för landets rykte som det mest liberala i Asien.

Även om alla röster ännu inte räknats färdigt på lördagskvällen, står det klart att över sex miljoner taiwaneser röstat för förslaget att äktenskap bara ska tillåtas mellan man och kvinna.

Folkomröstningen tvingades igenom av konservativa grupper, trots att Taiwans författningsdomstol i maj 2017 konstaterat att en lag som förbjuder samkönade äktenskap bryter mot grundlagen.

Domstolens besked kom sedan parlamentet röstat igenom ett förslag om att ge homosexuella laglig rätt att gifta sig, som första land i Asien. Enligt domstolen ska den gamla lagen ändras inom två år, annars får samkönade par automatiskt rätt att gifta sig.

Domen står fast

”Det här är en seger för alla människor som stöttar familjevärderingar och utbildning för nästa generation”, lyder ett uttalande från en konservativ grupp.

En annan grupp, som förespråkar samkönade äktenskap, kallar folkomröstningen olaglig och hävdar att den splittrar befolkningen.

Enligt regeringen kommer resultatet inte att påverka utslaget från maj 2017. Myndigheterna väntas däremot ta fram en speciallag för samkönade äktenskap efter folkomröstningen. Resultatet innebär en utmaning för president Tsai Ing-wen, som av aktivister anklagas för att ha svikit ett vallöfte om att införa samkönade äktenskap.

Nederlag för Tsai Ing-wen

Samtidigt med folkomröstningen hölls regionval som blev ett svidande nederlag för Styrande Demokratiska partiet (DPP). Partiet tappade makten i hälften av de distrikt det styrde och landets två ledande politiker tog konsekvenserna direkt. Premiärminister William Lai har avgått och president Tsai Ing-wen lämnar posten som partiledare.

– Vi svek alla våra anhängare som kämpade för oss. Jag vill be alla om ursäkt, sade Tsai Ing-wen.

DPP hade inför valet styret i 13 av landets 22 distrikt, och tappade sju av dessa. Stor vinnare blev i stället konservativa oppositionspartiet, Kinavänliga Kuomintang (KMT).

Valet handlade mycket om landets relation till Kina, då DPP:s reformpolitik, som vänder sig mot ett närmande mot den stora grannen, har oroat stora delar av befolkningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.