Polis i Niger patrullerar i huvudstaden i huvudstaden Niamey. Foto: AFP

Niger kastas ut från Afrikanska unionen

Uppdaterad
Publicerad

Niger stängs av från den Afrikanska unionen, rapporterar Reuters. Orsaken är militärkuppen som genomfördes i landet i slutet av juli.

Unionen meddelade sitt beslut i ett uttalande på tisdagen.

– Afrikanska Unionen har nolltolerans mot militärkupper och det varväntat att Niger skulle stängas av, precis som skett med Mali,Burkina Faso, Guinea och Sudan, säger SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås.

Man uppmanar också kuppmakarna att frige den avsatte och tillfångatagne presidenten Mohamed Bazoum.

– Afrikanska unionen reagerar så här stark mot bakgrund av att kupper har plågatkontinenten under årtionden. Man vill helt enkelt se ett slut påmilitärkupperna. Inte minst som det skapar instabilitet i storaregioner, säger Johan Ripås.

Hot om militärt ingripande

Sedan kuppen i juli har den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas hotat med ett militärt ingripande om juntan inte lämnar över makten. Kuppledarna har själva föreslagit en treårig övergångsplan mot civilt styre, som förkastats av Ecowas. Tisdagens besked bör tolkas som att även Afrikanska unionen underkänner förslaget, enligt Johan Ripås.

I helgen möttes Ecowas och styret i Niger och enligt Abdulsalami Abubakar, som ledde Ecowas delegation, var samtalen ”mycket givande” och han hoppas på en diplomatisk lösning på konflikten.

På tisdagen uppgav samtidigt statlig radio i Algeriet att Frankrike nekats tillstånd att flyga över landet med anledning av en ”militäroperation” i Niger. Det är oklart vad för typ av operation som åsyftas. Frankrike har inte uttalat sig om händelsen.

Algeriet motsätter sig ett militärt ingripande i Niger och vill istället se en diplomatisk lösning, rapporterar medier i landet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför riskerar kuppen leda till ett storkrig – se en sammanfattning om vad som hänt i klippet. Foto: EPA

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.