Den brittiske fysikern och nobelpristagaren Peter Higgs har avlidit i sitt hem i Edinburgh, 94 år gammal.
Han är främst känd för upptäckten av den så kallade Higgspartikeln, som förklarar varför partiklar har en massa.
”Peter Higgs var en enastående individ – en verkligt begåvad vetenskapsman vars vision och fantasi har berikat vår kunskap om världen som omger oss”, säger Peter Mathieson, rektor för Edinburghs universitet, i ett uttalande.
Lade fram tankar 1964
Higgs, född i Newcastle 1929, lade fram sina tankar om det som skulle komma att kallas Higgspartikeln, eller Higgsbosonen, i en vetenskaplig artikel i tidningen Physics Letters 1964.
Hans arbete var rent teoretiskt, och en andra artikel i ämnet refuserades av samma tidning med hänvisning till att det saknade ”uppenbart värde för den fysiska vetenskapen”.
Kallades ”gudspartikeln”
Nästan fem decennier senare kom beviset. Forskare vid Cerns gigantiska partikelaccelerator vid den schweizisk-franska gränsen lyckades 2012 påvisa partikelns existens. I rapporteringen om framsteget kallades den ofta ”gudspartikeln”.
Året efter, 2013, tilldelades han Nobelpriset i fysik tillsammans med belgaren François Englert, som enligt prismotiveringen oberoende av Higgs lade fram teorin, som handlar om varför partiklar har en massa.
Higgspartikeln
Higgspartikeln, som även kallas Higgsbosonen, förutsades redan på 1960-talet av bland andra Peter Higgs.
Partikeln var den sista pusselbiten i den så kallade standardmodellen som används inom partikelfysiken för att beskriva naturens minsta byggstenar och förklarar varför övriga partiklar har massa.
Stora delar av universum består dock av något annat, så kallad mörk materia. Vad den består av är ännu okänt.
(TT)