En vy av en gränskomplex med ett stängsel och övervakningshus. I förgrunden syns ett stängsel med taggtråd och i bakgrunden skymtar bergen. Det finns två personer nära övervakningshuset, som verkar vara en militäranläggning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sydkoreanska soldater patrullerar gränsen i Paju vid gränsen mot Nordkorea. Bilden är tagen den 14 oktober. Foto: Ahn Young-joon/AP/TT

Nordkorea har sprängt gränsväg

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea har sprängt delar av de vägar som knyter ihop landet med grannen i syd, uppger den sydkoreanska militären i ett uttalande. Sprängningen är ett svar på de drönarflygningar över Pyongyang som Nordkorea menar att Sydkorea genomfört.

Bara timmar innan sprängningarna rapporterade statliga medier i Nordkorea att diktatorn Kim Jong-Un mött de högsta företrädarna inom militären och säkerhetsapparaten.

Där ska Kim ha beskrivit drönarflygningar över huvudstaden som man anklagat Sydkorea för som ”fiendens allvarliga provokation” och lagt fram en handlingsplan för ”omedelbar militär handling” i syfte att skydda den slutna diktaturen.

Drönarflygningarna används enligt Nordkorea för att sprida propagandamaterial. Under oktober har landet anklagat Sydkorea för att flyga drönare över huvudstaden tre gånger.

”En anormal åtgärd”

Kim Jong Uns syster, Kim Yo Jong, sa under tisdagen att ”tydliga bevis” har säkrats för att visa att Sydkoreas militär ligger bakom flygningarna över Pyongyang, rapporterar statligt kontrollerad nordkoreansk media.

Sydkorea har inte kommenterat drönarflygningarna, men fördömer sprängningen och kallar den för en ”mycket avvikande” åtgärd. Seoul har svarat med ”moteld” samt förstärkt sin beredskap, enligt militären.

Att förstöra gränsvägarna, som inte var i bruk, går i linje med Kims planer från tidigare i år på att helt skära av kontakten med Sydkorea. Det är ett sätt för Nordkorea att cementera bilden av grannen i Syd som den främsta fienden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.