Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det finns ingenting som västvärlden kan göra åt det här nu” – se Nordkoreas bilder inifrån urananläggningen. Foto: KCNA

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un besöker uranverk

Publicerad

Nya propagandabilder visar Nordkoreas ledare Kim Jong-Un på rundvandring i en urananläggning.

– Det visar hur långt Nordkorea har nått i sitt kärnvapenprogram, säger Niklas Swanström, chef för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik.

En starkt upplyst lagerlokal med cylinderformade maskiner i långa rader, Kim Jong-Un i samtal med vad som ser ut att vara personal och militärer. Bilderna sägs visa framstegen vid en anläggning för anrikning av uran någonstans i Nordkorea.

Enligt Niklas Swanström är de nya bilderna de första som så tydligt visar den här typen av anläggning i landet.

– Man vill skicka signalen att man är en fullfjädrad kärnvapenmakt. Även om vi inte erkänner Nordkorea som kärnvapenmakt tror jag att vi måste börja behandla landet som en, säger han om hur omvärlden ska förhålla sig till Nordkoreas upprustning.

”Nedrustning inget alternativ”

Kim Jong-Un har tidigare sagt att han ”exponentiellt” vill öka antalet kärnvapen. Niklas Swanström säger att Nordkorea i dag uppskattningsvis har 50 kärnvapen men långsiktigt vill öka antalet till omkring 300, lika många som Frankrike har.

– Nedrustning är inte längre ett alternativ för Nordkorea, säger Swanström som pekar på att det inte är någon slump att bilderna släpps just nu.

– Det är ett ypperligt tillfälle eftersom omvärlden är fokuserad på Mellanöstern och Ukraina och därför inte kommer att kunna agera särskilt hårt för att markera.

Stärker banden med Ryssland

Samtidigt som Nordkorea med bilderna vill skicka signaler om landets förmåga både till den egna befolkningen och omvärlden så försöker Kim Jong-Un också stärka banden till Ryssland. Länderna har sedan tidigare ett partnerskapsavtal och lovar att skydda varandra i händelse av angrepp.

Kim Jong-Un har i veckan haft Sergej Sjojgu, chef för Rysslands säkerhetsråd, på besök i huvudstaden Pyongyang. Enligt Nordkorea har de båda samtalat om att ”stadigt fördjupa den strategiska dialogen” mellan länderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.