Nordkorea intensifierar robottester under Ukrainakrisen

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea har provskjutit två olika vapensystem de senaste fyra dagarna, uppger den statliga nyhetsbyrån KCNA. Januari 2022 är den månad i historien då den slutna diktaturen gjort flest skarpa robottester.

Nordkorea ökar intensiteten med robottester mitt under den diplomatiska krisen mellan Ryssland och USA, då många fruktar ett större krig i Ukraina.

På 22 dagar har Nordkorea avfyrat minst sex robotserier, rapporterar den amerikanska nyhetstjänsten NK News och hänvisar till uppgifter i nordkoreansk statlig media.

På fredagen bekräftade även den statligt kontrollerade nyhetstjänsten KCNA ytterligare två skarpa serier tester som genomförts de senaste fyra dagarna.

Flest tester i historien

På tisdagen avfyrades en kryssningsrobot som ska ha flugit 1 800 kilometer på 153 minuter. Den ska ha träffat ett testmål på en ö vid Nordkoreas kust. På torsdagen avfyrades ytterligare två taktiska robotar som ska ha träffat sina testmål ”med hög precision”, enligt Pyongyang.

De senaste serierna av tester innebär att januari 2022 är den månad i historien då Nordkorea genomfört flest skarpa robottester, enligt NK News. Samtidigt visar Nordkoreas diktator Kim Jong Un upp sig på en vapenfabrik för första gången på två år och genomför vad som beskrivs som en inspektion.

Nordkoreas diktator Kim Jong Un i en vapenfabrik. Vissa ansikten är anonymiserade innan statskontrollerade KCNA distribuerade fotot. Foto: KCNA via KNS/AFP 28 januari 2022

Hypersoniska robotar

Nordkorea uppges även ha testat så kallade hypersoniska vapen, vilket är supersnabba robotar som kan anfalla i extremt hög hastighet från oväntat håll och utrustas med både konventionell stridsspets och kärnvapenstridsspets.

I början av januari genomförde Nordkorea sitt tredje test av hypersoniska robotar, rapporterade BBC.

Robottest i Nordkorea. Foto distribuerat av statskontrollerade KCNA. Foto: KCNA via KNA/AFP 25 januari 2022

Spekulationer om hälsa

I början av covid-pandemin 2020 spekulerades i om diktatorn Kim Jong Un var allvarligt sjuk. Det gick så lång att somliga pekade en möjlig efterträdare.

Nordkorea är inte medlem av FN:s icke-spridningsavtal (NPT), vars syfte är att endast fem stater i världen ska tillåtas ha kärnvapen: USA, Storbritannien, Frankrike, Kina och Ryssland.

Under Donald Trumps tid vid makten fördubblade Nordkorea antalet kärnvapenstridsspetsar.

Här kan du utforska världens kärnvapen.

Nordkoreas ledare Kim Jong Un vid en inspektion av en energianläggning i Hamju i Nordkorea. Fotot distribuerat av statkontrollerade KCNA. Foto: KCNA via KNS/AFP 28 januari 2022

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.