President Donald Trump och Nordkoreas ledare North Kim Jong på tv i Sydkorea. Foto: TT

Nordkorea planerar ceremoni för nedmontering av kärnvapen

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea kommer att hålla en ceremoni för att montera ner en kärnenergianläggning, rapporterar den statliga nyhetsbyrån KCNA i Pyongyang.

Enligt utrikesdepartementet i Nordkorea är detta ett första steg mot att påbörja nedrustning av kärnvapen i landet. Under ceremonin kommer en av testplatserna i ett bergsområde att stängas.

Samtliga tunnlar ska sprängas, ingångar kommer att blockeras och byggnader för övervakning och forskningspersonal ska flyttas i samband med nedmonteringen, skriver den statliga nyhetsbyrån KCNA i Pyongyang, med hänvisning till ett pressmeddelande från utrikesdepartementet i Nordkorea.

Nordkorea-krisen

Trump tackar på Twitter

Journalister från USA, Sydkorea, Kina, Ryssland och Storbritannien kommer att bjudas in till ceremonin som väntas hållas någon gång mellan den 23 och den 25 maj, beroende på vädret. Inga andra länder kommer att bjudas in.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har sagt att planen är att stänga ner samtliga testanläggningar i landet i sommar.

På Twitter kommenterar Donald Trump beskedet så här:

”Tack, en väldigt smart gest”

Snart möts Trump och Kim

I veckan blev det klart att mötet mellan USA:s president Donald Trump och Kim Jong-Un kommer att hållas i Singapore i juni.

”Det mycket efterlängtade mötet mellan Kim Jong-Un och mig kommer att äga rum i Singapore den 12 juni. Vi ska båda försöka göra det till ett mycket speciellt ögonblick för världsfreden!” skrev Trump på Twitter i torsdags.

Kim Jong-Un har sagt att mötet kommer bli ”ett utmärkt första steg” och att det kommer förbättra situationen på den koreanska halvön, enligt den nordkoreanska statliga nyhetsbyrån KCNA. Mötet väntas ha stort fokus på just nedmontering av kärnvapen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet