• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

USA: Kan stoppa Nordkorea med militära medel ”om vi måste”

Uppdaterad
Publicerad

FN:s säkerhetsråd har under onsdagen suttit i ett särskilt krismöte om Nordkoreas senaste testskjutning av en robot som uppges kunna nå den amerikanska delstaten Alaska. USA kräver ytterligare sanktioner mot Nordkorea, men Ryssland och Kina förespråkar dialog och uppmanar återigen USA att trappa ner sin militära närvaro i regionen.

USA är berett att använda samtliga medel för att stoppa Nordkorea, inklusive militära ”om vi måste”, säger USA:s FN-ambassadör Nikki Haley i FN:s säkerhetsråd, rapporterar Reuters.

– Om det internationella samfundet agerar tillsammans, så kan det förhindra en katastrof, säger Haley och tillägger att USA inom några dagar kommer att föreslå nya sanktioner mot Nordkorea.

Nordkorea-krisen

Haley säger också att det nordkoreanska robottestet innebär en ”klar och tydlig militär upptrappning”.

Även Frankrike kräver förstärkta sanktioner mot Nordkorea, liksom Sydkorea, som menar att det är dags för Nordkorea att baka tillbaka från gränsen, efter vilken det inte finns någon återvändo.

LÄS MER: Kim Jong-Un: ”Roboten en gåva till de amerikanska skitstövlarna”

Ryssland: Militärt ingrepp uteslutet

Även Rysslands vice FN-ambassadör kallar Nordkoreas senaste uppskjutning för oacceptabel och ett brott mot FN:s resolutioner.

Ryssland uttrycker dock att situationen på Koreahalvön bör lösas brådskande, men vill se att det sker genom samtal och diplomati. Från ryskt håll ser man ett militärt ingrepp som ”uteslutet”.

LÄS MER: Källor i USA: Troligt att Nordkoreas nya robot kan nå Alaska

Man upprepar också sitt tidigare krav om att USA genast måste sätta stopp för utbyggnaden av sitt luftförsvarssystem i regionen.

Från ryskt håll ser man också alla försök att strypa landet ekonomisk som ”oacceptabla”, och menar att världsamfundet ”måste inse att sanktioner inte kommer att lösa situationen”.

Kina: USA måste trappa ner

Kinas FN-ambassadör är inne på samma linje som Ryssland, och lyfter fram den plan som de båda ländernas ledare Xi Jinping och Vladimir Putin framförde under tisdagen.

Förslaget lägger stor vikt på att USA måste trappa ner sin militära närvaro i nordöstra Asien, och att USA och Sydkorea genast avbryter sina gemensamma militära övningar.

LÄS MER: Kina och Ryssland i enad front mot Nordkorea

USA: Vi går vår egen väg

Om andra länder motsätter sig nya sanktioner, menar USA:s ambassadör Nikki Haley att det är fritt fram att lägga sitt veto mot dem – om man anser sig vara en vän av Nordkorea och samtycker till landets agerande.

– Vi kommer att gå vår egen väg, säger Haley, om inte de andra länderna godkänner nya FN-sanktioner.

Omtalade provskjutningen i tisdags

Under tisdagen genomförde Nordkorea sin första lyckade provskjutning av en interkontinental ballistisk missil (ICBM), enligt landets statliga tv.

LÄS MER: Nordkorea: Vi sköt en interkontinental robot

Roboten ska ha flugit i 40 minuter innan den landade i Japanska havet, uppger sydkoreansk militär. Testskjutningen gav reaktioner runt om i världen.

USA:s president Donald Trump kommenterade händelsen på Twitter: ”Nordkorea har just skjutit upp en ny robot. Har inte den här killen något bättre att göra med sitt liv?”

Svarade med egen testskjutning

Nu har USA och Sydkorea genomfört en gemensam militärövning som respons till Nordkoreas robottest, rapporterar Washington Post.

Under onsdagen övade de med egna missiler på Sydkoreas östkust.

LÄS MER: Trump: Har killen inget bättre för sig i livet?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet