Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Japans chefskabinettssekreterare Hirokazu Matsuno höll presskonferens med anledning av Nordkoreas robotuppskjutning tidigt på tisdagen. Foto: Lee Jin-man/Kyodo News via AP/TT

Nordkorea avfyrar ballistisk robot över Japan

Uppdaterad
Publicerad

Japan uppmanade tidigt på tisdagsmorgonen invånarna att söka skydd efter att Nordkorea avfyrat en ballistisk robot över den norra delen av landet.

Nu kräver Japan tillsammans med grannlandet Sydkorea åtgärder mot den kommunistiska diktaturen.

– Det här är en våldshandling som följer på upprepade, nyligen avfyrade ballistiska robotar. Vi fördömer det här å det starkaste, säger Japans premiärminister Fumio Kishida.

Japans varningssystem för robotangrepp aktiverades vid klockan 00.30 natten mot tisdag svensk tid efter att en ballistisk robot kränkte landets luftrum.

Enligt Sydkoreas militär flög tisdagens medeldistansrobot omkring 4 500 kilometer med en höjd på uppemot 1 000 kilometer över havet. Det sydkoreanska försvarsdepartement uppger att distansen är den längsta som en nordkoreansk robot någonsin flugit, det rapporterar nyhetsbyrån TT.

Enligt The New York Times ska den ha landat 17 minuter efter att den avfyrats.

I ett Twitter-inlägg uppmanade premiärministerns kontor invånare på landets nordligaste stora ö Hokkaido och landets nordöstra prefektur Aomori att ta skydd i byggnader och ”att inte närma sig något misstänkt som hittas utan omedelbart kontakta polis eller brandkår.”

Kräver ”ett hårt svar”

Sydkorea bekräftade att roboten passerade österut över grannlandet efter att ha avfyrats från Nordkorea. Att roboten just flög över Japan och inte ner i havet utanför kusten skiljer uppskjutningen från de många andra i år.

Det nationella säkerhetsrådet i Sydkorea fördömer Nordkoreas vapentest och säger att de ständiga provokationerna inte kan tolereras. Landets president Yoon Suk-yeol kräver nu ”ett hårt svar och vidtagande av motsvarande åtgärder i samarbete med USA och det internationella samfundet”.

Tisdagens avfyrning är den första ballistiska roboten som har avfyrats över Japans huvud-ö sedan 2017, det skriver amerikanska CNN. USA:s säkerhetsrådgivare Jake Sullivan har kontaktat både Sydkorea och Japan efter händelsen.

Rekordmånga vapentester

2022 är det mest intensiva året av robotuppskjutningar från Nordkoreas håll sedan Kim Jong-un tog makten 2012, enligt en rapport av CNN. Under förra veckan avfyrades fyra kortdistansrobotar, detta under tiden som USA:s vice president Kamala Harris gjorde officiella statsbesök i både Japan och Sydkorea. Vapentesterna har ökat i takt med att Sydkorea, Japan och USA ökat sina gemensamma militärövningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.