Ett brev med heroin som upptäcktes på Gardermoens flygplats utanför Oslo. Foto: TT

Norge slutar straffa människor med drogproblem

Uppdaterad
Publicerad

Människor som har problem med droger ska inte längre straffas utan erbjudas hjälp. Det är en majoritet av partierna i stortinget överens om.

Partierna Arbeiderpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti och liberala Venstre står bakom den historiska reformen.

Detta är första steget i en ny norsk narkotikapolitik där ansvaret för drogproblematiken ska flyttas från rättsväsendet till sjukvården samt vila på en vetenskaplig grund.

Precis som Sverige har Norge en historiskt hög narkotikadödlighet och runt 260 människor har dött i överdoser varje år i Norge de senaste åren.

Tanken är nu att fler ska få hjälp samtidigt som polisen ska koncentrera sina resurser på de som säljer, tillverkar och distribuerar droger.

Portugal förebild

Folkhälsominister Bent Høie har tidigare lyft fram Portugal, där bruk och innehav av alla droger avkriminaliserades 2001, som ett gott exempel på vad man kan åstadkomma om man flyttar resurser från rättsväsende till sjukvård och förebyggande insatser.

Och i februari kommer en delegation från Stortingets socialutskott att åka till just Portugal för att lära sig mer om deras förflyttning från straff till vård.  

En avkriminalisering innebär, till skillnad från en legalisering, att droger fortfarande är olagliga, men att den som använder dem eller innehar en mindre mängd för eget bruk inte begår ett brott och därmed kan bemötas med andra insatser än straff.

Oeniga

Exakt hur den norska avkriminaliseringen kommer att se ut är inte heller helt klart.

Sosialistisk Venstreparti och liberala Venstre vill gå samma väg som Portugal och tillåta bruk och innehav av mindre mängder narkotika för eget bruk för alla, medan Arbeiderpartiet och Høyre vill ha ett fortsatt förbud och koncentrera sin avkriminalisering på de som har problem med droger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.