Norges utrikesminister Ine Eriksen Söreide har kallat till sig Irans ambassadör. Foto: Tomas Oneborg, SVD/TT

Norge kallar till sig Irans ambassadör

Uppdaterad
Publicerad

Irans ambassadör i Norge har kallats till samtal på utrikesdepartementet efter anklagelserna om ett planerat attentat i Danmark. Det säger norska utrikesministern till NRK.

Den iranske ambassadören ska vid samtalet ha fått höra att uppgifterna om det planerade attentatet är helt oacceptabla, säger Ine Eriksen Söreide, till NRK.

– Det här är något vi ser väldigt allvarligt på och det är också det tydliga besked som vi har gett Irans ambassadör i dag. Vi vill förmedla hur allvarligt vi ser på saken och det som har kommit fram i utredningen så här långt.

Hon vill dock inte kommentera vilken reaktion hon fick från ambassadören.

– Det viktigaste för oss är att understryka för Iran att vi ser väldigt allvarligt på detta.

Greps i Göteborg

I oktober greps en norsk man, med iransk bakgrund, i Göteborg. Han misstänks för flyktingspionage och förberedelse till mord på en exiliranier i Danmark. Mannen nekar till anklagelserna.

Dansk säkerhetstjänst misstänker att det är iransk underrättelsetjänst som ligger bakom det planerade attentatet. Iran har avfärdat anklagelserna som konspirationsteorier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.