Sexdockan visades upp under rättegången. Foto: NRK

Norrman köpte barnsexdocka – döms till sex månaders fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En 23-årig norrman köpte en barnsexdocka på nätet. Nu döms han till sex månaders fängelse – i en unik dom för Norge.

Mannen skyller på att han fick en ”felkoppling i huvudet”.

Norska tullen upptäckte dockan och larmade polisen, som gjorde en husrannsakan hemma hos mannen. Då hittades 26 filmer och 1.606 bilder på övergrepp.

Mannen har erkänt att han beställt ”en silikondocka med ett sexualiserat uttryck, som i storlek och utseende framstår som ett barn”. Dockan ska ha kostat omkring 10.000 norska kronor. Mannen säger att han fick en ”felkoppling i huvudet” när han såg den på nätet, skriver NRK.

– Allt är bara otroligt dumt. Jag vet att det är fel och det är något som inte ska ske. Jag är redo att ta ett fängelsestraff, sade han under rättegången.

Enligt åklagaren finns det inga tvivel om att mannen visste att dockan föreställde ett barn, baserat på hur den var utannonserad på nätet.

Sex månaders fängelse

23-åringen erkänner också att han laddat ned och innehaft övergreppsmaterial. Han har dessutom filmat en flicka på ett sätt som rätten anser är sexuellt motiverat och skickat sexuella meddelanden till en annan flicka via Snapchat.

Nu döms han till sex månaders fängelse för köpet av dockan, innehav av övergreppsmaterial och sexuella trakasserier av barn.

Det är första gången som köp av en docka av det här slaget prövas i norsk domstol.

”Överträdelsen innebär inget fysiskt övergrepp eller missbruk av barn, något som får betydelse för straffvärdet”, står det i domen.

30 dockor beställda

Sammanlagt ska 30 män i Norge ha beställt liknande dockor, enligt norska kriminalpolisen Kripos. Det rör sig om cirka en meter långa naturtrogna silikondockor, skriver Aftenposten.

Kriminalpolisen fruktar att personerna som beställer dockorna kan ha begått övergrepp mot barn tidigare eller att de befinner sig i riskzonen för att göra det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.