• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Folkehelseinstituttet: Norge sårbart för ny smittovåg

Uppdaterad
Publicerad

Med ett R-tal på 0,6 går smittan nu stadigt nedåt i Norge. Men med bara knappt en procent av befolkningen smittad kan det bli en andra våg, och då spår norska FHI att det blir en topp av smittfall antingen i december eller januari.

Norge börjar långsamt återgår till det normala. Men även om mycket talar för att Norge är förbi den första vågen av coronautbrottet så är det naivt att tro att epidemin är över, varnar myndigheterna.

Biträdande hälsodirektör Geir Stene-Larsen vid Folkehelseinstituttet (FHI) sade vid onsdagens pressträff att troligen har knappt en procent av befolkningen hittills smittats med covid-19 och därmed utvecklat viss immunitet.

– Så vi kommer att vara mycket sårbara mot införsel av ny smitta, och detta kan blossa upp igen, säger han.

Målat upp tre scenarier

I dag har Norge drygt 7 900 bekräftat smittade med coronaviruset, men FHI räknar med att det verkliga antalet är drygt 50 000 personer.

FHI bedömer att det så kallade R-talet nu ligger på 0,6, det vill säga att varje smittad i sin tur smittar färre än en ny person. Myndigheten räknar med att antalet smittade kommer att fortsätta sjunka fram till slutet av maj. Om det i stället ökar när restriktionerna lättas har FHI målat upp tre olika scenarier.

Vid ett smittotal på 1,1 kommer utbrottet att öka gradvis från september och nå en topp på mellan 400 och 500 inlagda på sjukhus i januari. Om R-talet stiger till 1,2 kommer toppen tidigare med närmare 1 400 sjukhusinlagda i december. Med ett smittotal på 1,3 nås en långt kraftigare topp i oktober med mellan 2 600 och 2 800 sjukhusvårdade. Men den utvecklingen bedöms som ytterst osannolik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.