Om fler flygbolag avbryter sina flygningar kommer det att innebära en rad allvarliga konsekvenser, enligt flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll. Foto: Jon Olav Nesvold/NTB/TT, SVT

Norwegian slutar flyga över Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Norska Norwegian har beslutat att inte flyga över Ukrainas luftrum.

Fler flygbolag har nyligen tagit liknande beslut på grund av det spända säkerhetsläget.

– Fler avbrutna flygningar kan innebära en katastrof för alla som vill lämna landet, säger flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll.

Norwegian har inga direktflyg till landet men flyger i normala fall över västra delarna i samband med flighter till Ungern och Turkiet.

– Generellt sett flyger vi inte speciellt mycket över Ukraina. Efter MH17-olyckan har vi undvikit de östra delarna av Ukraina, säger kommunikationsdirektören Esben Tuman till TV2.

Prioriterar evakueringar

Bland annat brittiska British Airways har tagit liknande beslut, medan nederländska KLM har bestämt sig för att stoppa alla flyg till landet.

Andra stora flygbolag, som till exempel SAS och Lufthansa, har däremot valt att fortsätta sina flygningar.

Deras beslut motiveras, enligt flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll, förmodligen med att Ukraina inte räknas som en krigszon. Det gör att bolagen kan fortsätta att evakuera personer på myndigheternas listor.

– Flygbolagen följer internationella regler. Även om krigshotet är stort måste det som pågår definieras som en krigszon. Eftersom Ukraina inte gör det kan bolagen fortfarande flyga över regionen och prioritera evakueringen, säger Kjäll till SVT.

Påverkar biljettpriser

Ukrainas luftrum är i normala fall vältrafikerat. Ett förvärrat läge och ett eventuellt krig riskerar därför att få stora konsekvenser för den kommersiella flygtrafiken, fortsätter flygsäkerhetsexperten.

– Det skulle innebära att flygrutterna måste göras om så att man rundar Ukraina på olika sätt. Det tar tid att lösa och kostar pengar.

Omvägarna skulle, enligt honom, leda till större bränslekostnader och högre biljettpriser. Det skulle också innebära ökad belastning på angränsande flygplatser och trafikstockning.

– Om fler flygbolag beslutar att avbryta flygningarna kommer det att innebära en väldigt svår situation. Människor kommer inte ut ur landet utan flyg när i princip alla gränsövergångar är stoppade, säger Kjäll.

Konflikten i Ukraina på 60 sekunder:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.