Relationerna mellan de anställda på flygbolaget Norwegian och bolagets ledning är minst sagt ansträngda. Natten mot onsdagen bröt förhandlingarna samman helt mellan parterna sedan Norwegians ledning skickat ut sms där man hotade personalen med massuppsägningar om det skulle komma till strejk och dessutom hotade att dra in personalens rabatterade biljetter.
Hot-sms blev droppen för facket.
– Bara två timmar före fristen för att komma fram till en lösning gick ut, så skickade företaget ut ett sms till alla anställda, där man säger att om det kommer till strejk, så tänker företaget lägga ner alla baser i Norge bortsett från Gardemoen, säga upp de anställda i Danmark och överföra dem till bemanningsföretaget Proffice och dra in de rabatterade flygbiljetterna, säger Hans-Erik Skjæggerud som är ordförande i norska fackförbundet Parat.
Efter att sms:et skickats ut, totalhavererade förhandlingarna. Trots att sms:et formulerades som ett ultimatum för de anställda, så vill Norwegian inte gå med på att det handlade om ett hot.
– Nej, det här sms:et hade bara som syfte att informera och det verkar i medierna som att personalen inte hade fått informationen tidigare, men det stämmer inte för den har legat på intranätet och vi har också givit den till facket, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson, informationschef på Norwegian.
– Men om man uttryckligen skriver att folk kan sägas upp om de strejkar, så måste det väl uppfattas som ett hot?
– Nej, det handlar om att beskriva konsekvensen av att man strejkar. Det är inte helt ovanligt. British Airways har gjort samma sak, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson som också menar att personalen har marknadsmässiga löner och avtalsvillkor.
– Vårt viktigaste krav var ett gemensamt tariffavtal för de norska och danska kabinanställda och det kunde företaget inte gå med på, säger Hans-Erik Skjæggerud.
Strejk kan beröra Sverige
I Norge och Danmark kan en strejk komma att omfatta 1.200 anställda och få omfattande konsekvenser för hela flygtrafiken där. På frågan om sannolikheten för en strejk, säger Hans-Erik Skjæggerud:
– För ögonblicket är den ganska stor. Efter att förhandlingarna bröt samman natten mot onsdagen, så har motsättningarna skärpts ytterligare och företaget har understrukit att de tänker genomföra de åtgärder som de har hotat med och lägga ner baser och flytta de danska anställda till Proffice.
– Den svenska kabinpersonalen är ju redan överflyttad till ett bemanningsföretag. Tror du att företagsledningens egentliga mål är att alla anställda ska bli bemanningsanställda?
– Väldigt mycket av det som företaget har gjort de senaste två åren pekar i den riktningen, och det är vad som skapar otrygghet, säger Hans-Erik Skjæggerud.
Eftersom den svenska kabinpersonalen redan förts över till ett bemanningsföretag omfattas de inte direkt av en eventuell strejk. Men en sådan kan ändå få konsekvenser för svenska passagerare tror Hans-Erik Skjæggerud:
– Ja, det är svårt att se att en full strejk som omfattar hela Norge och Danmark inte skulle få konsekvenser också för Sverige, säger han.