• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Häljestorp i Vänersborgs kommun, Västra Götalands län. Det brinner i sopor på en avfallsanläggning med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att undvika röken. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s utrikesreporter berätta om spelet bakom von der Leyens omval. Foto: CHRISTOPHE PETIT TESSON

Ursula von der Leyen omvald till ordförande för EU-kommissionen

Uppdaterad
Publicerad

Ursula von der Leyen sitter kvar som EU-kommissionens ordförande. Det står klart efter en omröstning i EU-parlamentet på torsdagen. Hon kommer att inneha posten fram till år 2029.

707 av parlamentets medlemmar röstade under torsdagen. Av dessa röstade en tydlig majoritet, 401 ledamöter, för att Ursula von der Leyen skulle få fortsatt förtroende som EU-kommissionens ordförande. 284 röstade emot.

Ett av partierna som röstade emot von der Leyen var Italiens premiärminister Georgia Melonis parti Italiens bröder, rapporterar den italienska nyhetsbyrån ANSA.

Enligt en av de italienska parlamentarikerna hade det stridit mot vissa av partiets principer att rösta för von der Leyen, skriver Reuters.

Bilmål står kvar

Före omröstningen har det pratats om att von der Leyen har behövt förhandla både vänsterut och högerut för att få till en majoritet. I slutändan verkar det ha varit den gröna gruppens stöd som avgjort röstningen.

– Jag är tacksam för de gröna parlamentarikernas stöd, säger von der Leyen på en presskonferens efter omröstningen, skriver Reuters.

EU:s miljömål att nya europeiska bilar ska vara klimatneutrala år 2035 har varit en het fråga i Tyskland inför torsdagen. Bland annat har von der Leyens eget parti försökt få förslaget skrotat. Målet kommer dock att behållas, meddelar, von der Leyen på presskonferensen.

”Redo att leda kampen”

Ursula von der Leyen sa tidigare under dagen att hon aldrig kommer ”acceptera att demagoger och extremister förstör vårt europeiska sätt att leva”.

– Jag står här redo att leda kampen med alla demokratiska krafter i det här huset, sa von der Leyen.

Hon riktade även skarp kritik mot Victor Orbáns så kallade fredsresa till bland annat Moskva, Peking och Donald Trumps hem i Florida.

– Denna så kallade fredsresan var inget annat än ett eftergiftsuppdrag, sa von der Leyen i parlamentet.

Se SVT:s direktsändning om beskedet på Play här.

Vem är von der Leyen?

Ursula Gertrud von der Leyen är en tysk politiker tillhörande de tyska Kristdemokraterna (CDU). Hon har bland annat studerat ekonomi vid London School of Economics och medicin vid Hannover Medical School, där hon också tog sin doktorsexamen i medicin.

Ursula von der Leyen tjänstgjorde som Tysklands familjeminister (2005-2009), arbetsmarknads- och socialminister (2009-2013) och försvarsminister (2013-2019).

Den 1 december 2019 blev Ursula von der Leyen den första kvinnan att inneha posten som ordförande för Europeiska kommissionen. I denna roll har hon lanserat European Green Deal, ett initiativ för att göra Europa klimatneutralt till 2050.

Under sin nuvarande valkampanj har hon presenterat flera förslag. Bland annat: en europeisk tillväxtplan, förstärkning av EU:s gemensamma gränsbevakning och en europeisk ”havspakt”.

Faktarutan är gjord med hjälp av SVT:s AI-verktyg SVT GPT, men faktakollad av en medarbetare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.