I höst lämnar den tyska förbundskanslern Angela Merkel politiken – efter över 15 år vid makten. Valet till förbundsdagen hålls den 26 september, men innan det står klart vem som blir landets nya förbundskansler väntar sex delstatsval och två kommunalval.
Det tunga inrikespolitiska året startar redan under söndagen, med val i de sydvästra delstaterna Baden-Württemberg och Rheinland-Pfalz. Angela Merkels kristdemokratiska CDU, med nyvalda partiledaren Armin Laschet i spetsen, följer utvecklingen i delstaterna med största intresse när den politiska stämningen inför förbundsdagsvalet sätts.
”Att CDU backar i helgens val är sannolikt”
I Baden-Württemberg styr De gröna och Kristdemokraterna (CDU). Rheinland-Pfalz har däremot en något mer blandad kombination av partier vid makten: Socialdemokraterna (SPD), liberala FDP och De gröna. Ett politiskt samarbete som kallas för ”trafikljuskoalitionen”.
– Att kristdemokratiska CDU kommer att backa i helgens val är sannolikt. Men det som den nya partiledaren fruktar allra mest är att trafikljusen kommer att slå om: Att det blir trafikljuskoalitionen som tar greppet om sydvästra Tyskland, säger SVT:s Europakorrenspondent Christoffer Wendick.
Kritik mot coronastrategin
Ett eventuellt maktskifte i Baden-Württemberg skulle innebära ett kraftigt bakslag för Merkels CDU, som den senaste tiden har fått skarp kritik för både coronastrategin och vaccinsamordningen.
– Om trafikljuskoalitionen behåller makten i Rheinland-Pfalz och tar makten även i Württemberg, vilket det finns tecken på, kommer den modellen för koalition att stärkas även på riksplanet, säger Hans Monath politikreporter på den tyska dagstidningen Tagesspiegel, till SVT.
– Trafikljuskoalitionen kan göra en pakt mot CDU. Får man en förlorarstämpel i början så är risken att den hänger med hela året.