Trött på att skala bananer? Det var förmodligen den japanska forskaren Setsuzo Tanaka också. Det är nämligen hans forskning som ligger bakom den nya, helt ätbara, ”Mongee-bananen”, rapporterar the Guardian.
Enligt tidningen går metoden ut på att bananernas tillväxtceller sakta kyls ner till minus 60 grader för att sedan tinas upp. Det gör att frukterna växer snabbare, blir sötare och får ett tunt och ätbart skal.
”Otrolig banan”
Mongee-Bananen, Mongee betyder ungefär otrolig eller fantastisk, lanserades i november 2017. De odlas av japanska D&T Farm i Okayama prefekturen i västra Japan.
D&T Farm hävdar att de kan odla Mongee bananer vid lägre temperaturer än andra bananer, i speciella växthus. De säger sig även kunna odla andra tropiska frukter, som papaya och ananas, i Japans något kallare klimat, skriver CNN.
Luktar starkare
Hur smakar då skalet. Enligt webbsidan Soranews24 som har testat bananerna så smakade det inte så mycket alls. Men jämfört med en vanlig banan var skalet mycket tunnare och lätt att äta. Mongee-bananera ska även ha luktat starkare och smakat sötare än referensbananen i testet.
50 kronor styck
Än så länge levererar företaget cirka 13 kg bananer i veckan till den lokala mataffären, enligt CNN. Om du råkar vara i Okayama och vill lägga vantarna på en Mongee-banan så kostar de hela 648 yen per styck, alltså nästan 50 kronor.
Enligt en talesperson för D&T Farm planerar man att odla tio gånger fler bananer i år och överväger även att exportera bananer i framtiden, skriver the Guardian.