Det är bland annat med hjälp av den nobelpristippade genkniven Crispr/Cas9 som forskare inom en snar framtid hoppas kunna framställa bland annat raps, blomkål och broccoli som inte påverkas av jordens allt varmare temperatur.
Växtforskare på John Innes Center skriver detta i den vetenskapliga tidskriften Molecular Plant.
Växterna ska kunna genmodifieras till att inte sprida sina frön i förtid. De tidiga fröspridningarna är ett stort problem för jordbruket och kan leda till en tjugo procent mindre skörd. Men nu kan denna nya upptäckt förhindra detta.
Specifik gen
Biologerna har upptäckt att när vissa grödor utsätts för värme är det en specifik gen som påverkar aktiveringen av fröspridningen.
– Tillsammans med genetiska verktyg som Crispr/Cas9 kan drömmen om temperaturtåliga växter gå i uppfyllelse, säger en av författarna bakom studien, biologen Vinod Kumar.
För att komma fram till detta använde forskarna sig av ett växthus. I växthuset planterade de växter vid tre olika temperaturer och kunde se att fröspridningen uppkom snabbare vid varmare temperatur.
– Det är nästan som att det finns en termostat som utlöser fröspridningen. Allt eftersom vi lär oss hur det fungerar kan vi i framtiden ställa om denna process, säger Vinod Kumar.
Ökad oljeproduktion
Här i Sverige kan metoden komma att användas på vilda växter, såsom fältkrasse. Detta för att få fram fler vegetabiliska oljor till bland annat mat och biodiesel.
– Tidig fröspridning är ett stort problem hos fältkrassen som vi försöker göra till en temperaturtålig art, säger växtforskaren Li-Hua Zhu vid Sveriges lantbruksuniversitet.
Men enligt Li-Hua Zhu kommer det att ta runt 5–10 år. För även om det går snabbare att ta fram en ny art med genteknik än med traditionella förädlingsmetoder, behöver den nya växten utvärderas och testas på olika odlingsmarker.