Rättegång mot Trumps tidigare rådgivare inledd

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare Vita huset-strategen Steve Bannon står åtalad för att ha vägrat låta sig förhöras i utredningen om stormningen av kongressen i USA förra året. I veckan inleddes rättegången där han riskerar han upp till två års fängelse.

– Han avfärdar helt att han ska ha begått ett brott, säger SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg som bevakar rättegången i Washington.

Bannon har gett kallelse till förhör och utlämning av dokument nobben. Nu står han misstänkt för två fall av kongresstrots efter att han vägrat samarbeta i utredningen av den dödliga stormningen av kongressbyggnaden Capitolium den 6 januari i fjol. 

– Steve Bannon menar att han bara velat skjuta upp förhören och inte vägra dem. Det här köper inte åklagaren och därför ställs han inför rätta, säger SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg som är på plats i USA.

Bannon nekar till brott men riskerar mellan tre månader och ett års fängelse för varje åtalspunkt om han döms.

Nu villig att utfrågas

Bannon har länge vägrat att hörsamma kommitténs kallelser, men svängde sent förra lördagen och en av hans advokater lät meddela att den tidigare Vita huset-strategen är villig att låta sig frågas ut om händelserna som ledde till stormningen då fem människor miste livet.

– Bannon framhåller att utredningen är politiskt motiverad. När han nu ställs inför rätta har han skiftat, och sagt att han kan tänka sig att ställa upp, men angriper fortfarande utredningens legitimitet, säger Frid Kleberg.

Enligt 6-januariutredningen ska Steve Bannon ha samtalat i telefon med Donald Trump två dagar före stormningen och själv ha sagt i sin podcast dagen innan att ”helvetet kommer att braka lös imorgon”.

Sista planerade utfrågningen

I måndags utsågs en jury på 22 personer och skalades ner till tolv personer och två ersättare på risdagen och då inledningsanförandet hölls.

– Frågan är vad det här mynnar ut i. Ytterst sett handlar det ju om några brott har begåtts av Donald Trump eller personer runt honom, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.