Trumps anhängare kan nog i hög grad beskrivas som de besvikna och de arga. De som tidigare troget röstat republikanskt eller demokratiskt, men som i dag är besvikna på de traditionella partiernas maktspel i huvudstaden Washington.
Det är ett maktspel där allt de senaste åren har gått i stå. Demokrater och republikaner har inte kunnat samarbeta.
Rop på hjälp
Förtroendesiffrorna får kongressens båda kamrar ligger regelbundet så lågt som cirka 15 procent. 85 procent saknar alltså förtroende. Det gäller ungefär lika för både demokrater och republikaner. Det är i det läget Donald Trump har uppträtt.
Han verkar visserligen inom det republikanska partiet, men ändå är han något nytt. Han tillhör egentligen själv etablissemanget, eliten, med sina miljarder och sina fastigheter.
Men ändå ser hans trogna honom som en motvikt till detta etablissemang. Man kan se det som ett rop på hjälp.
Man kan se det som en parallell till Italien på 1990-talet, då en rad mutskandaler fick det gamla partilandskapet att rämna. Många satte sin tillit till just ett affärsnamn. Han hette Silvio Berlusconi.
Väljarna trodde att han skulle kunna åstadkomma underverk med den sviktande italienska ekonomin och se till att den tröga korrumperade byråkratin började fungera. I det fallet gick det som det gick: Problemen kvarstår.
Inga konkreta exempel
Men nu hoppas alltså många i USA – och det är en uppriktig förhoppning – att Trump ska kunna förnya det amerikanska samhället.
Trump tvekar i sina uttalanden inte om att så ska ske. Men det finns ett stort problem. Han har hittills inte med några konkreta exempel visat hur han ska göra det.
Än så länge är det alltså ledan vid det gamla och förhoppningarna om något nytt som har burit fram Trump. Vi vet fortfarande inte så mycket om hans politik.
Han måste nog visa upp mer av sitt alternativ under den nu instundande presidentvalskampanjen. Men hittills har han ibland uttalat sig motsägelsefullt i konkreta frågor. Det är inte lätt att få ett grepp om fenomenet Trump.
Han har hittills ofta beskrivit ett problem med alla dess negativa konsekvenser. Han försäkrar att detta ska han rätta till. Men väljarna har hittills aldrig fått veta hur det ska se. Men hans anhängare tycks lita på att han klarar det.
Vad händer med partiet?
Samtidigt är frågan vad som händer med det gamla republikanska partiet. I dag är partiet splittrat. En del i den gamla partihierarkin bojkottar Trump, andra ställer tandagnisslande upp bakom honom.
Vicepresidentkandidat blev Mike Pence. Det kan ses som ett tecken på splittringen. Pence ska vädsja till de konservatuiva
Det var ändå över 721 delegater av de 2.472 närvarande som inte röstade på Trump. Det kan också tydliggöra splittringen. Senast partiet var så splitrat var 1976. Däremot valdes vicepresidenten Mike Pence med acklamation, alltså utan att en omröstning behövde göras.
En rad tunga partinamn kommer inte ens till konventet. I en del tal som följde nomineringen nämndes sällan hans namn. Men det finns också de som dyrkar honom, det visar opinionssiffrorna, där han inte ligger så dåligt till.
Ett genomsnitt av de senaste åtta opinionsmätningarna visar att han bara ligger 3,2 procent under Clinton. Eftersom felmarginalen är 3-4 procent kan man nog säga att de ligger jämnt. Även om en del experter menar att Clinton ligger bättre till i en del nyckelstater (swing states).
Nu ska han alltså på allvar börja kampen med Hillary Clinton. Det politiska klimatet i USA kommer alltså att bli ännu mera upphetsat fram till den 8 november.
Måste bygga upp sin kampanj
Hur som helst ska Trump nu inleda sin kampanj. Hans kampanj i traditionell bemärkelse har ända sedan maj i stort sett legat nere. Trump har i hög grad litat på sin egen dragningskraft: Att hans tweets vidarebefordras i massmedia, att hans uppträdanden på möten uppmärksammas av samma medier.
Men nu gäller det för honom att bygga upp en organisation som kan få dem som sympatiserar med honom att också gå ut och rösta på honom den 8 november. Traditionellt anses detta vara en presidentvalskampanjs viktigaste uppgift. Clinton har redan byggt upp en kampanj – nu gäller det för Trump.
Clinton har också under lång tid kört en rad negativa annonser i tv om Trump. Bedömare har förundrat konstaterat att Trump i regel aldrig har svarat på dessa påhopp.
Domedag
Frågan är alltså hur valrörelsen förändras nu när båda ger sig in i leken och på allvar börjar bekämpa varandra. Frågan är också om Trumps väntade annonskampanj kommer att påverka Clintons siffror negativt.
Det domedagsperspektiv som levererades av Trumpsidans på första konventdagen tyder på att striden blir hård. Obama och framför allt Clinton beskrevs som inkompetenta politiker som låtit våld och terror drabba USA och världen. Det temat kommer att upprepas.
På andra konventdagen visade New Jersey-guvernören Chris Christies rättegångsliknande uppgörelse med Hillary Clinton hur hört klimatet kan bli. Efter varje anklagelse ropade publiken ”Skyldig”.
Trump kommer att driva en ”lag-och-ordning-kampanj” där han vänder sig till alla dem som oroas av våldet i samhället – och världen. Och han kommer att lägga skulden för den negativa utveckling på Obama och Clinton. Det finns analytiker som menar att denna kampanj mycket väl kan föra Trump till segern.