EU:s nya migrationspolitik: Fokus på återvändande

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska EU-kommissionären Ylva Johansson har ansvar för att försöka sy ihop en migrationspolitik som alla EU:s medlemsländer kan acceptera. I dag presenterades förslaget – med tre huvudsakliga nyheter.

1. Fokus på återvändande.

EU ska bli mer effektivt på att se till att de som får avslag återvänder till sina hemländer, är tanken. Med ett slags snabbspår direkt vid gränsen för asylsökande som bedöms sannolikt få ett nej. Och med handel och bistånd ska ursprungsländer förmås ta emot människor som skickas tillbaka.

– För att lyckas bättre med återvändandet, så kommer vi fokusera mycket på relationerna till de länderna som man kommer ifrån, för att få bra återvändandeavtal. Men också samarbeta mellan medlemsländerna och jag kommer lägga in från kommissionens sida rätt mycket nya resurser och krafter för just återvändandearbetet, säger Ylva Johansson.

2. Skrota Dublinförordningen

Dublinförordningen dikterade att det första landet en asylsökande kommer till ska ha ansvaret. Istället så ska det handla mer om var det finns en koppling. Om personen studerat eller har ett syskon i ett annat EU-land, till exempel. Det här kommer innebära att länder som redan tagit emot många människor får ta ett större ansvar – vilket ska kompenseras med en ”rabatt”.

3. Obligatorisk solidaritetsmekanism

Om ett medlemsland behöver hjälp med att hantera migrationen ska en obligatorisk solidaritetsmekanism kicka in. Det nya här är att andra länder kan bidra genom att hjälpa till med återvändandet, istället för att ta emot människor som beviljats asyl.

”Ingen kommer bli nöjd”

Nu ska det här stötas och blötas innan EU-parlamentet och inte minst medlemsländerna eventuellt kan acceptera ett förslag.

– Jag tror inte att något medlemsland kommer bli nöjt, men jag tror att alla kommer se att vi har gjort ett seriöst försök att göra ett balanserat förslag. Med det här förslaget så hanterar vi migrationen. Vi gör skillnad på dem som har rätt att stanna i EU och de som inte har rätt att stanna. De måste återvända. Vi har en rimlig solidaritet mellan medlemsländerna och processerna ska bli snabbare, säger Ylva Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.