• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kritikerna menar att hon är oseriös och har dåligt omdöme.” Hör SVT:s Finlandskorrespondent om Sanna Marins chanser i valet den 2 april. Foto: EBU och Heikki Saukkomaa/AP

Korrespondenten: Parlamentariskt läge talar för maktskifte i Finland

Uppdaterad
Publicerad

Festskandaler till trots: Nu går Sanna Marin till val – mer populär än sitt parti. Men frågan är om hon kan behålla makten i Finland.

– Det finska riksdagsvalet kommer bli en riktig rysare, säger SVT:s Finlandskorrespondent Liselott Lindström.

2019 avgick Finlands statsminister Antti Rinne, vilket banade väg för den då 34-åriga Sanna Marin. Det har inte saknats utmaningar för den rekordunga statsministern: Coronapandemin, kriget i Ukraina och festskandaler har satt Marin på prov.

– Skandalen kring hennes festvideor ebbade snabbt ut, men hos hennes kritiker sitter det hårt att hon är oseriös och har dåligt omdöme, säger Liselott Lindström.

Svårt parlamentariskt läge

Socialdemokraterna, det moderata Samlingspartiet och Sannfinnländarna beräknas alla få omkring 20 procent av rösterna och tävlar om makten i det finska riksdagsvalet på söndag, enligt Helsingin Sanomats nya mätning.

Enligt Liselott Lindström talar det parlamentariska läget för ett maktskifte.

– Sanna Marin har sagt att hennes Socialdemokrater inte kommer att gå i regering med nationalistiska Sannfinländarna. Det är däremot inget problem för Samlingspartiet, säger hon.

Hör vad som talar för och emot Sanna Marin i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.