Ny ambassadchef till Vitryssland

Publicerad

Efter ett långt diplomatiskt gräl ska snart en svensk chargé d'affaires få ta plats för att leda ambassaden i Vitrysslands huvudstad Minsk. Men bedömare ser inga större närmanden mellan länderna.

I augusti i fjol utvisades Sveriges ambassadör Stefan Eriksson. Då hade en svensk reklambyrå släppt ut 800 nallebjörnar med regimkritiska budskap över Minsk, men som orsak till utvisningen angavs Erikssons kontakter med oppositionen. Ett långt och infekterat diplomatiskt bråk följde.

Men på tisdagen fick Sverige samtycke från Vitryssland till att sända en chargé d'affaires till Minsk. Vem det blir eller exakt när är ännu för tidigt att säga, enligt svenska utrikesdepartementet (UD).

Diplomatisk kris med Belarus 2012

EU-solidaritet enligt Bildt

– Jag tror att de har fått klart för sig att det var en helt orimlig situation. Det har de fått klart för sig i samtal med EU-länder, förutom med oss. Här har EU-solidariteten varit viktig, säger utrikesminister Carl Bildt om den vitryska omsvängningen.

Han vill inte säga att det innebär ett närmande mellan Sverige och Vitryssland. Bildt klargör också att Vitrysslands tidigare beslut att stänga ambassaden i Sverige togs helt på eget bevåg.

– Vi har inte haft några restriktioner på dem i Stockholm. Det är de som har haft restriktioner mot oss.

I november har EU:s östliga partnerskap möte i Vilnius. Det startades på initiativ av Sverige och Polen 2009 för att öka samarbetet med Ukraina, Vitryssland, Moldavien, Georgien, Armenien och Azerbajdzjan i fråga om ekonomi, handel, demokratiutveckling, migration, och visumlättnader.

Också detta möte kan ha spelat in för det vitryska beslutet, tror Bildt.

– De är nog angelägna om att inte helt bryta förbindelserna med EU.

Minska skadan

UD uppger att Sverige ända sedan i höstas försökt få till åtgärden.

– Det är uppenbart att man försöker reparera relationerna eller i alla fall minska skadan. Det ligger också i båda parternas intresse att det finns diplomatiska kontakter, säger Jakub Swiecicki, forskare vid Utrikespolitiska institutet och expert på Vitryssland, till TT.

Polisvåld, tortyr, brist på rättssäkerhet och tystandet av kritik är orsak till att EU sedan ett tiotal år har sanktioner mot Vitryssland. 275 vitryssar, bland dem president Aleksandr Lukasjenko, finns på EU:s sanktionslista. EU kräver bland annat frisläppande av politiska fångar för att återuppta dialogen.

Praktisk fråga

Swiecicki tror att samtycket nu mer beror på praktiska frågor, som informationsbehov och viseringar, och att inga stora närmanden ligger bakom.

EU och Sverige har nog inga andra val än att följa utvecklingen och fortsätta att leta efter öppningar i ett fortsatt slutet Vitryssland, enligt Swiecicki.

– Vitryska aktivister pekar på att så länge Lukasjenko är vid makten och så länge Ryssland fortsätter ha så starka intressen i Vitryssland kommer nog inte så mycket att hända.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Diplomatisk kris med Belarus 2012

Mer i ämnet