Polska gränspoliser och SVT:s reporter Rebecka Haimi.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Migranten Nasser säger att han blev skjuten i ryggen av en soldat vid gränsen: ”Flydde för att skapa mig ett bättre liv”. Foto: Erik Rönnqvist/SVT

Polen anklagar Belarus för hybridkrigföring: ”det är terrorism”

Publicerad

Under våren och sommaren har spänningarna vid gränsen mellan Belarus och EU trappats upp. Efter att en polsk soldat dödades när migranter försökte ta sig från Belarus till Polen, har landet infört en no go-zon i skogen där gränsen går.

Sedan två år tillbaka markerar en fem och en halv meter hög vägg av stål gränsen mellan Polen och Belarus. Väggen delar världsarvet Białowieżaskogen, en av Europas sista urskogar, som nyss var en turistdestination, men nu i allt högre grad militariseras.

Efter att stålväggen kom på plats avtog migrant-strömmarna något, men under våren 2024 ökade de på nytt. I juni dog en polsk soldat av knivskador när migranter försökte ta sig in i landet och under sommaren har Polen infört en buffertzon i Białowieżaskogen som förbjuder obehöriga att komma i närheten av gränsen.

Diplomatisk kris med Belarus 2012

– Förr var det män, kvinnor och barn som försökte korsa gränsen, nu är det unga män som är aggressiva och brutala. Det tyder på att det inte rör sig om migration utan om sabotage och terrorism, säger Jacek Dobrzyński talesperson för inrikesministeriet.

”De är desperata”

Premiärminister Donald Tusks regeringskoalition har fått kritik från frivilligorganisationer för att ha anammat en migrationskritisk retorik som påminner om den föregående regeringen med nationalkonservativa Lag och rättvisa. Aleksandra Kramer är aktivist i organisationen Border group. Hon hjälper flyktingar i skogen med mat och sjukvård och delar inte bilden av en förändrad demografi.

– Vi hjälper män, kvinnor och barn. Jag kan inte tänka mig att de är terrorister, det är sköra och rädda människor. Vi har vittnesmål om misshandel, våldtäkter och tortyr på Belarus-sidan och de är desperata att komma därifrån, säger hon.

”De får gå vart de vill”

Efter att buffertzonen vid gränsen infördes har inflödet av migranter till Polen minskat något. Istället märks en ökning vid gränserna mellan Belarus, Litauen och Lettland. I en intervju med statskontrollerade ryska kanalen Rossija 24 uttalade sig Belarus president Aleksandr Lukasjenko nyligen om flyktingströmmarna.

– EU har lagt en snara runt min hals i form av sanktioner och kräver att jag ska skydda dem mot migrant-strömmen. Nej, de får gå vart de vill, men hos oss stannar de inte, säger han.

Bakgrund: Gränsen mellan Belarus till EU

Hösten 2021 larmade Polen, Litauen och Lettland om en kraftig ökning av antalet försök att ta sig över gränserna från Belarus. Migranterna användes, enligt länderna, i hybridkrigföring från Belarus och Ryssland för att destabilisera EU. Då hade relationerna mellan EU och Belarus samt Ryssland försämrats ytterligare efter presidentvalet i Belarus 2020 och de massprotester som följde.

I januari 2022 började Polen arbetet med att bygga den 5,5 meter höga stålväggen mot Belarus, som stod klar i juni samma år.

Parallellt med gräns-arbetet med att stoppa flyktingströmmarna, pågår projektet med den så kallade östra skölden, som syftar till att förbereda och avskräcka en potentiell attack från Ryssland och Belarus. Projektet samordnas mellan Polen, Litauen, Lettland och Estland och inleds hösten 2024. Det omfattar fysisk infrastruktur, så som bunkrar, minfält och pansarhinder, samt digitalt försvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Diplomatisk kris med Belarus 2012

Mer i ämnet