• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är början på ett nytt kapitel i vår relation med EU”, sade Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak när han och EU:s ordförande Ursula von der Leyen presenterade överenskommelsen på en gemensam pressträff. Foto: Dan Kitwood/AP/TT

Ny brexitlösning mellan Irland och Nordirland på plats

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak har nått en ny överenskommelse gällande det så kallade ”Nordirlandavtalet” mellan Irland och Nordirland.

– Det löser de praktiska problemen och bevarar balansen i Långfredagsavtalet, säger Rishi Sunak.

– Det här är början på ett nytt kapitel i Storbritanniens relation till EU, säger premiärminister Rishi Sunak vid en presskonferens från Windsor i England.

Det nya ”Windsor-ramverket” ska enligt Sunak förenkla handeln i hela Storbritannien, skydda Nordirlands plats i unionen och ta bort all känsla av en gräns i det irländska havet mellan öarna. Handeln länderna emellan ska bland annat förenklas via separerade körfält: ett grönt körfält för varor på väg till Nordirland, och ett rött körfält för varor som riskerar att hamna i EU.

– I de gröna körfälten kommer all betungande tullbyråkrati att skrotas, säger Rishi Sunak.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen kallar det nya ramverket för ”historiskt”. 

– Samma mat som finns i övriga Storbritannien kommer att finnas på hyllorna också i Nordirland, säger Ursula von der Leyen.

Hon tillägger att parterna även kommit överens om skyddsåtgärder som ska ”säkerställa integriteten på EU:s inre marknad”.

Konflikt om handelsregler

Handelsavtalet som reglerar transporten av varor mellan EU-landet Irland och brittiska Nordirland som skrevs efter brexit har trots olika förslag på utförande haft svårt att få stöd på hemmaplan. Bakgrunden har varit en oro för att EU:s strikta gränskontroller på varor som förs in i unionen ska skapa spänningar mellan Nordirland och Irland.

Istället har man utfört gränskontrollerna mellan Storbritannien och ön Irland, vilket orsakat en regeringskris i Nordirland då det näst största partiet Democratic union Party, DUP, ansett att den lösningen har underminerat Nordirlands plats i Storbritannien.

För premiärminister Sunak gäller nu att vinna stöd för ramverket från EU-skeptiker i de egna parlamentsleden samt det nordirländska partiet DUP, som ställt hårda krav på dess utformande.

Se presskonferensen här.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den del av brexitavtalet som handlar om gränsen mellan det brittiska Nordirland och EU-landet Irland väcker stor ilska. Hör SVT:s reporter berätta varför. Foto: Olof Andersson/SVT

Fakta: Nordirlandsprotokollet

Under förhandlingarna inför Storbritanniens utträde ur EU enades London och Bryssel om ett särskilt Nordirlandsprotokoll för att kunna hålla en fortsatt öppen gräns mellan den brittiska landsdelen och resten av Irland.

Den stora oron annars hade varit att kontroller och övervakning vid gränsen mellan Irland och Nordirland skulle spräcka Långfredagsavtalet – det fredsavtal som 1998 satte stopp för 30 år av våldsamma oroligheter i Nordirland.

Protokollet har bland annat inneburit att varor från resten av Storbritannien ska kontrolleras i de nordirländska hamnarna i stället för vid gränsen.

Nordirlands Londonvänliga så kallade unionister, framför allt i partiet DUP, har dock varit stadigt kritiska mot protokollet och anser att det ger landsdelen orättvisa nackdelar inom Storbritannien. Motståndet har bidragit till att Nordirland inte kunnat enas om en regional regering efter valet i maj i fjol. Nordirlands regering har inte varit funktionsduglig sedan dess.

Även regeringen i London är kritisk och vill bland annat att tvister om protokollet inte ska hanteras av EU:s domstol utan av en särskild instans.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.