Arkivbild maj 2018. Flyktinglägret Moria på ön Lesbos i Grekland. Foto: AP/Petros Giannakouris

Ny FN-rapport: Rekordmånga på flykt i världen

Uppdaterad
Publicerad

Antalet människor som drivits på flykt är fler än någonsin. Totalt är än 70 miljoner människor, varav hälften barn, på flykt, visar en ny rapport från FN:s flyktingorgan UNHCR. Under 2018 ökade antalet flyktingar i världen med 2,3 miljoner.

Varje dag flyr 37 000 människor från krig och förföljelser. Det är lika många människor som i mellanstor svensk stad, som Falun eller Skövde.

Världens flyktingar översteg 70 miljoner under 2018. Det är en fördubbling av antalet flyktingar på 20 år.

– Det är den högsta nivån någonsin och en bekräftelse på att krig och konflikter fortsätter, vilket innebär att människor inte kan återvända hem, säger Caroline Bach, talesperson för UNHCR.

”Internflyktingar”

Det stora flertalet av världens flyktingar är internflyktingar. Men bland dem som söker skydd i andra länder går flyktingströmmarna framförallt till grannländerna. Fyra av fem flyktingar i exil finns i hemländernas grannländer.

Väpnade konflikter i endast fem länder står bakom mer än två tredjedelar av världens flyktingar. Det är Syrien, Afghanistan, Sydsudan, Myanmar och Somalia.

– För att vända utvecklingen krävs långsiktiga lösningar i de mest utsatta länderna så att människor frivilligt kan återvända, säger Caroline Bach.

Venezuela

Under 2018 har världen också fått en ny storskalig flyktingkris i Venezuela. Politiska oroligheter och brist på mat, medicin och förnödenheter har fått mer än fyra miljoner att lämna Venezuela, de flesta till i grannländerna.

Fakta: Länder med mest flyktingar

  1. Turkiet: 3,7 miljoner
  2. Pakistan: 1,4 miljoner
  3. Uganda: 1,2 miljoner
  4. Sudan: 1,1 miljoner
  5. Tyskland: 1,1 miljoner

Källa: UNHCR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.