Vid en presskonferens efter eurozonens finansministrars möte i eftermiddags konstaterades att Grekland har presenterat en ny ekonomisk reformplan, men att den var alltför omfattande för att kunna behandlas av regeringscheferna under måndagskvällen.
– Nya förslag kom in i morse, vilket vi ser som ett positivt steg. Men eftersom det kom så sent har vi inte kunnat få någon bedömning [av förslagen] från institutionerna, säger mötesordförande Jeroen Dijsselbloem på presskonferensen efteråt.
Politikerna lovar i stället ett nytt möte om några dagar. Omedelbara ”tekniska” diskussioner ska nu till för att gå igenom förslagen.
– Om allt går väl så kommer eurofinansministrarna att hålla ett nytt möte senare i veckan, säger Dijsselbloem.
Nytt förslag ska presenteras på torsdag
Ingen uppgörelse nåddes som väntat heller under euroledarnas möte under måndagskvällen.
– Vi är långt ifrån ett avtal. Men vi behöver ett avtal – för Grekland, för grekerna och för eurozonen som helhet, konstaterade Litauens president Dalia Grybauskaite på väg ut från mötet vid 23-tiden på kvällen.
Även IMF-chefen Christine Lagarde säger enligt Reuters att det finns enormt mycket arbete kvar i förhandlingarna om Grekland de närmaste 48 timmarna.
Hon får medhåll av Jeroen Dijsselbloem, ordförande för euroländernas finansministrar, som i princip säger samma sak.
EU:s permanente ordförande Donald Tusk uttrycker dock en försiktig optimism efter kvällens möte.
– De nya grekiska förslagen till de tre institutionerna (EU, ECB och IMF) är ett positivt steg framåt. De ska nu ytterligare granskas under de kommande timmarna . . . så att eurogruppen kan nå ett resultat onsdag kväll som kan presenteras på torsdagen, säger Donald Tusk på en presskonferens.
Fakta: Euroländerna
Totalt ingår 19 länder i eurosamarbetet: Belgien, Finland, Frankrike, Irland, Italien, Luxemburg, Nederländerna, Portugal, Spanien, Tyskland och Österrike fanns med från början. Grekland anslöt sig 2001, Slovenien 2007, Cypern och Malta 2008, Slovakien 2009, Estland 2011, Lettland 2014 och Litauen 2015.
De nio EU-länder som tills vidare står utanför euron är Bulgarien, Danmark, Kroatien, Polen, Rumänien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien och Ungern.
Fakta: Greklands lån
För att Grekland ska få den sista utbetalningen på 7,2 miljarder euro, motsvarande 66 miljarder kronor, i det gigantiska lånepaketet som rullat ett antal år, så kräver långivarna IMF, EU och ECB, reformer och besparingar av politikerna i Grekland.
Och det brådskar. Den sista juni ska Grekland göra en avbetalning på lånet till IMF på 1,5 miljarder euro – pengar som landet inte har utan den nya låneutbetalningen.
Om inte grekerna kan betala innebär det att landet i princip är konkursmässigt och därmed i förlängningen riskerar att lämna eurosamarbetet. Landets centralbank har även varnat för att hela EU-medlemskapet kan vara i fara