Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En ny jordbävning inträffade på måndagskvällen på gränsen mellan Turkiet och Syrien. Staden som drabbades var redan hårt ansatt efter den senaste jordbävningen för två veckor sedan. Foto: SVT

Nya jordbävningar i Turkiet – skadade byggnader ska ha kollapsat

Uppdaterad
Publicerad

En ny kraftig jordbävning har inträffat i den svårt drabbade regionen Hatay i södra Turkiet, nära gränsen till Syrien. Redan skadade byggnader har kollapsat på båda sidor om gränsen.

Sex människor har dött och över 200 har skadats, enligt Turkiets inrikesminister.

Det första skalvet inträffade strax efter klockan 18 svensk tid och hade en magnitud på 6.3. Det följdes av ytterligare ett skalv tre minuter senare, med en magnitud på 5.8. Enligt vittnen till Reuters ska jordbävningen ha känts av så långt bort som i Egypten.

Flera byggnader som skadats i jordbävningen för två veckor sedan ska ha kollapsat i den turkiska provinsen Hatay. Minst tre människor dött och 213 skadats i de nya skalven, uppger Turkiets inrikesminister Suleyman Soylu enligt AP.

Det finns uppgifter om kollapsade byggnader även i Syrien.

”Trodde marken skulle delas”

Turkiska myndigheter varnar människor i området för att gå in i och närma sig skadade byggnader i provinshuvudstaden Antakya. Skalvet orsakade panik i staden, som ligger nära dess epicentrum.

– Jag trodde att marken skulle delas under mina fötter, säger Muna Al Omar, boende i staden till Reuters.

Hårt drabbat område

Regionen på gränsen mellan Turkiet och Syrien drabbades hårt av den stora jordbävningen för två veckor sedan. Det skalvet hade en magnitud på 7,8 och följdes av flera kraftiga efterskalv.

Måndagens skalv är de kraftigaste som inträffat sedan jordbävningskatastrofens inledande dagar.

Den nu drabbade regionen Hatay var en av de hårdast drabbade i det tidigare skalvet. I provinshuvudstaden Antakya jämnades flera viktiga byggnader med marken, samtidigt som de turkiska myndigheternas hjälpinsatser dröjde. I sociala medier trendade hashtagen ”Hatay väntar på hjälp”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.