Kustbevakningen hjälper afrikanska migranter som tagit sig till Sicilien. Foto: TT

Italien vädjar om katastrofhjälp på Medelhavet

Uppdaterad
Publicerad

En ny migrantolycka har återigen inträffat på Medelhavet, rapporterar italienska medier i dag. 41 migranter ska ha drunknat när ett skepp kapsejsade utanför Libyens kust. Uppgifterna kommer från fyra överlevande. Italien vädjar om hjälp för att hantera situationen men EU har inte lyckats komma överens om några åtgärder.

Enligt uppgifterna från de fyra överlevande ska de ha rest med en gummibåt som sjönk. De ska ha berättat om olyckan när togs till den italienska hamnen Trapani. De hade hittats flytande till havs och räddats med hjälp av helikopter. Enligt de fyra hade de lämnat Libyen i lördags och båten de fördades med sjönk kort därefter. I flera dygn lyckades de ändå hålla sig vid liv ute till havs.

Den italienska kustbevakningen har slutat söka efter de 400 människor som kan ha förolyckats när deras fartyg kapsejsade i söndags. Enligt överlevandes vittnesmål till Rädda Barnen och Internationella migrationsorganisationen (IOM) var det främst kvinnor och barn som dog: De sökte skydd för kylan under däck när båten slog runt.

Flyktingkrisen i Europa

Kustbevakningen fortsätter att patrullera området, som är fullt av skraltiga båtar.

– I går hade vi två räddningsoperationer i samma område, med 300 personer på ett fartyg och 89 personer i en gummibåt, säger en tjänsteman.

Hinner inte med

Bara den senaste veckan har kustbevakningen räddat 10.000 människor. Men enligt FN:s flyktingkommissariat UNHCR har 30 procent fler drunknat i år än under samma period förra året.

– Vi är vana vid att det kommer båtar. Men så här många på så kort tid har vi inte sett förut. Det kommer så många rop på hjälp att kustbevakningen inte klarar av att rädda alla, säger Flavio di Giacomo vid IOM.

Enligt FN:s flyktingsekretariat uppskattas att minst 219.000 flyktingar och migranter tog sig över Medelhavet förra året. Åtminstone runt 3.500 omkom i vågorna. Under årets två första månader har antalet migranter ökat med en tredjedel jämfört med samma period förra året.

Kritik mot EU

Medan migranterna drunknar fortsätter EU att vara djupt oense om hur man ska tackla katastrofen. Och kritiken mot avsaknaden av räddningsinsatser växer i styrka.

– EU måste göra mycket mer genast för att förhindra att fler dör. I dag bär Italien det stora ansvaret och det är ohållbart, säger Judith Sunderland från människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Den italienska räddningsinsatsen Mare Nostrum avslutades i november förra året, och EU:s gränsövervakningsenhet Frontex pågående insats Triton har både mindre budget och resurser. I stället för att söka upp och rädda folk är dess fokus att patrullera gränserna.

– Triton är ineffektivt. Vi behöver en räddningsinsats som Mare Nostrum, men som inte bara organiseras av Italien, säger Flavio di Giacomo.

Kaoset växer

Situationen i Italien blir allt mer kaotisk, med gigantiska logistiska utmaningar. Nu vädjar landet om hjälp.

– 90 procent av kostnaderna för patruller och räddningsinsatser ligger på våra axlar, och vi har inte fått ett fullgott svar från EU, säger utrikesminister Paolo Gentiloni, enligt AFP.

Torsdagens olycka inträffade enligt överlevande när en uppblåsbar båt gick kvav strax efter det att den lämnat Libyen. 45 personer fanns ombord.

Fakta: Förra året drunknade över 3.000

  • Förra året kom cirka 170.000 migranter till Italien efter att ha rest över havet. Man tror att cirka 3.419 människor drunknade på vägen.
  • Enligt Röda Korsets beräkningar har 19.279 migranter kommit till Italien sedan den 1 januari i år, varav 1.535 barn.
  • Siffror från EU:s gränsmyndighet Frontex gör gällande att så många som 500.000 till en miljon kan vänta på att resa till Italien från Libyen.
  • Sedan över 300 migranter drunknat i en olycka utanför Lampedusa hösten 2013 drog Italien igång sök- och räddningsinsatsen Mare Nostrum, i syfte att rädda liv på Medelhavet. Sverige är ett av 19 EU-länder som tillsammans med Island, Norge och Schweiz deltar i Triton.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingkrisen i Europa

Mer i ämnet