Prästen Gerald Ridsdale härjade i och omkring staden Ballarate i Australien från 1960- till 1980-talet. Han sitter i dag i fängelse, dömd för 138 sexuella övergrepp på 54 barn och ungdomar. Är det möjligt att australiensaren George Pell inte kände till Ridsdales förehavanden, trots att han arbetade i samma stift under samma tid?
”Det är en sorglig historia, men inte av något större intresse för mig”, sade Pell när han frågades ut via länk från Australien på ett hotell i central Rom.
”Det orsakade naturligtvis lidande och det beklagar jag djupt. Men jag hade ingen anledning att tänka på omfattningen av den ondska som Ridsdale orsakade”.
Förhör i Rom
Ett sus gick genom salen där utfrågningen pågår. Pell förhörs i Rom eftersom han inte anses kunna resa på grund av dålig hälsa. Därför beslöt 14 offer och deras anhöriga att komma hit för att se Pell i ögonen när han förklarar sig inför den statliga utredningskommission som driver utfrågningen. Resan blev möjlig tack vare crowdfunding på nätet.
”Det är inte trovärdigt att George Pell var den enda som ingenting visste. Antingen är han skyldig (till att inte ha ingripit, SVT:s anm) eller också är han en dumbom. Det senare tror jag inte. Pell är en mycket intelligent man”, kommenterade Stephan Woods, som utnyttjades sexuellt av tre präster som barn.
Om Pell hoppades slippa uppmärksamhet genom att stanna i Italien, har hans agerande fått motsatt effekt. Medier från hela världen följer utfrågningarna som pågår fram till på onsdag på kvällstid, på grund av tidsskillnaden med Australien. George Pell medger att pedofiliskandalerna har varit ”en katastrof” för kyrkan, liksom metoden att flytta runt de skyldiga prästerna i stället för att anmäla dem till polisen. Men Pell säger alltså att han själv inte visste någonting.
Påven kommenterar inte
Franciskus har uttalat sig mycket kraftfullt mot pedofili och har ingripit snabbt mot misstänkta präster, sedan han valdes till påve 2013. Han har också tillsatt en kommission av präster och lekmän. Den ska vidta åtgärder för att undvika sexuella övergrepp i kyrkan. Men hittills har påven inte på något sätt kommenterat utfrågningen av George Pell, som är hans ekonomi- och finansminister.
Pell har sagt att han är villiga att träffa offren individuellt efter utfrågningar.
”Vi accepterar bara att träffa honom som grupp. Och vi vill inte bara ha ord, vi vill ha handling”, säger Anthony Foster, vars två döttrar våldtogs som barn av en präst i Melbourne. En av dem begick självmord.
De flesta offren hoppas att utfrågningarna och kommissionens slutbetänkande ska leda till en statlig plan för hur offren ska gottgöras ekonomiskt. Vissa har fått mycket låg ersättning. Inte minst de som gick med på en uppgörelse som George Pell utarbetade när han var biskop i Melbourne.