• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Befintlig forskning tyder på att mikroplaster inte utgör en hälsorisk för människor, visar en ny sammanställning från WHO. Foto: TT

Ny studie: Mikroplaster i dricksvatten inte farligt för människor

Uppdaterad
Publicerad

Mikroplaster i dricksvatten tros inte utgöra en hälsofara för människor, enligt en ny rapport från Världshälsoorganisationen WHO. Men ytterligare forskning på området krävs innan faran kan avskrivas helt, uppger organisationen.

Under de senaste åren har rapporter som påvisar förekomsten av mikroplaster i dricksvatten duggat tätt.

Enligt en forskningssammanställning, framtagen på uppdrag av Världsnaturfonden WWF tidigare i år, kan vi få i oss upp till fem gram plast i veckan enbart genom intag av mat och dryck. Majoriteten av mikroplasterna tros komma in i kroppen genom vattnet vi dricker – vilket innefattar såväl kran- som flaskvatten.

Häsloriskerna små

WHO har i en ny forskningssammanställning undersökt vilka hälsoeffekter mikroplasterna har på människor. Och resultatet är i huvudsak lugnande.

– Hälsoriskerna bedöms vara små, säger Bruce Gordon, koordinator för vatten, sanitet, hygien och hälsa på WHO.

Ett tänkbart riskscenario har varit att plastpartiklar kommer in i kroppen och orsakar skador på organ och vävnader. Men befintlig forskning visar att merparterna av mikroplasterna bara passerar genom kroppen. Mikroplaster med en storlek större än 150 mikrometer tros inte absorberas av människokroppen över huvud taget. Det är inte heller troligt att mindre partiklar gör det, skriver WHO. 

När det gäller väldigt små plastpartiklar, i nanostorlek, är de potentiella riskerna däremot högre. Forskningen på området är inte tillräckligt stor för att dra slutsatser om deras påverkan på människokroppen. Men det finns inte heller något som tyder på att de skulle utgöra en allvarlig fara, skriver organisationen.

Behövs mer forskning

Mikroplast är ett samlingsnamn för små plastfragment som är upp till fem millimeter stora. De kan utgöras av olika typer av plast i olika storlekar och olika former. Även om det inte finns något som tyder på att de utgör en direkt fara för människor behövs mer forskning på området, menar WHO.

– Det behövs till exempel mer forskning om partiklarnas toxicitet, vad de kan utsöndra i våra kroppar, säger Bruce Gordon som samtidigt inte vill skicka alarmerande signaler.

– Konsumenter kan lugnt fortsätta dricka kranvatten om man har tillgång till bra vattenförsörjning, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.