Bilder från Beirut och explosioner

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Samir Abu Eid, mellanösternkorrespondent, om de nya attackerna i Libanon. Foto: Sociala medier / SVT Direkt

Ny våg av explosioner i Libanon

Uppdaterad
Publicerad

Minst 20 personer ska ha dödats och 450 skadats i en ny våg av explosioner i Libanon. Den här gången ska bland annat walkie-talkies ha exploderat.

– Det verkar som att det var större sprängladdningar i de här enheterna, som är lite större jämfört med personsökarna, säger SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid.

Minst 20 personer har dödats i explosioner i Libanon på onsdagseftermiddagen, enligt det libanesiska hälsodepartementet. 450 ska ha skadats i explosioner på olika håll i landet.

Tusentals människor vårdas fortfarande på sjukhus efter tisdagens explosioner, enligt Libanons hälsodepartement. Då detonerade tusentals personsökare i människors lår, händer och ansikten runt om i landet och 12 personer dödades.

Explosioner i Libanon – flera döda

Totalt har alltså över 31 personer dödats de senaste två dagarna.

Explosion på begravning

Enligt medieuppgifter exploderade en walkie-talkie under en begravning för en av dem som dog under tisdagen explosioner.

– Den som begravdes var son till en högt uppsatt Hizbollah-politiker som sitter i det libanesiska parlamentet, säger SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid i SVT:s livesändning.

Bilder på sociala medier visar totalförstörda bilar och mopeder. En Hizbollah-medlem uppger för AP att flera walkie-talkies som används av gruppen har exploderat under onsdagen.

Hårt slag mot Hizbollahs kommunikation

Walkie-talkies används i hög utsträckning av Hizbollah, inte minst i de södra förorterna till Beirut där Hizbollah kontrollerar hela områden, berättar Samir Abu Eid.

Att kommunikationsutrustning förstörs och därmed kan ses som livsfarligt att använda av Hizbollah är ett hårt slag mot gruppens förmåga att kommunicera, konstaterar BBC:s korrespondent Paul Adams.

”Hizbollahs kommunikation är katastrofalt skadad”, skriver han i en analys.

Kräver utredning

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres kommenterar explosionerna i Libanon under en briefing i FN:s högkvarter.

– Jag tycker att det är mycket viktigt att det finns en effektiv kontroll av civila föremål, att inte göra vapen av civila föremål, säger han enligt AFP.

FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Volter Turk, kräver en oberoende utredning.

– De som beordrade och genomförde en sådan attack måste ställas till svars, säger han enligt Reuters.

Israeliska Mossad har pekats ut som ansvariga för tisdagens attack av både amerikanska och libanesiska underrättelsekällor. Landet har inte uttalat sig varken om tisdagens eller onsdagens explosioner.

Hizbollah-soldater med flaggor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka är den terrorstämplade shiamilisen Hizbollah? Foto: WAEL HAMZEH

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosioner i Libanon – flera döda

Mer i ämnet