• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Alexandr Litvinenko på sin dödsbädd. Foto: TT

Nya bevis mot Ryssland i spionmord

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska underrättelsetjänsten NSA avlyssnade de huvudmisstänkta kopplade till giftmordet på den avhoppade ryske agenten Aleksandr Litvinenko. Därmed finns nya bevis för Kremls inblandning, skriver en brittisk tidning.

NSA-materialet bevisar att det var Ryssland som låg bakom mordet, rapporterar Daily Telegraph. Amerikanska spioner avlyssnade kommunikation mellan inblandade parter i London och Moskva och uppges ha samlat bevis på vad som kallas en ryss-orkestrerad statlig avrättning.

Den 43-årige Litvinenko dog 2006 av förgiftning och tester visade att han hade höga halter av det radioaktiva ämnet polonium i kroppen.

Enligt Daily Telegraph har USA informerat de brittiska myndigheterna om bevisen mot Kreml, men tidningen skriver också att de inte kan användas i domstol.

Det här är första gången det hittats bevis i det uppmärksammade fallet. Litvinenko själv skrev ett öppet brev till Vladimir Putin på sin dödsbädd där han anklagade den ryske presidenten för sin död. ”Du må ha lyckas tysta en man, men protestvrålen från hela världen kommer att ljuda, herr Putin, i dina öron i resten av ditt liv”, skrev Litvinenko.

Ny omgång i rätten

Nästa vecka inleds en ny rättslig prövning i London av det nu närmast mytomspunna mordfallet. Beslutet om en ny vända kom somras efter att Litvinenkos änka hade överklagat beskedet från året innan att inte utreda makens död ytterligare.

Änkan, Marina Litvinenko, har begärt av amerikanska NSA att man ska släppa det nu aktuella avlyssningsmaterialet till den brittiske domaren Robert Owen som ska leda domstolsförhandlingarna som inleds nästa vecka.

Aleksandr Litvinenko blev först känd när han 1998 anklagade sin arbetsgivare, den ryska säkerhetstjänsten FSB, för att bland annat beordra lönnmord på politiska och ekonomiska motståndare. Två år senare flydde han Ryssland med sin familj. Han fick asyl i Storbritannien där han anslöt sig till kretsen kring den landsflyktige och regimkritiske oligarken Boris Berezovskij.

NSA tiger

Den 1 november 2006 träffade Litvinenko en annan före detta säkerhetsagent, Andrej Lugovoj, på en hotellbar i London. De drack te och kort därefter insjuknade han i vad som senare visade sig vara förgiftning. Han avled på sjukhus den 23 november samma år, och kunde senare konstateras ha en tio gånger dödlig dos av polonium-210 i kroppen.

Brittiska åklagare har formellt anklagat Lugovoj för mordet, men har inte lyckats få honom utlämnad. Ryska myndigheter har i stället pekat ut oligarken Berezovskij som anstiftare.

NSA vill enligt Daily Telegraph varken bekräfta eller förneka att det finns bevismaterial som binder Kreml vid mordet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.