Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från teleskopet. Nasa-forskaren: ”Bro mellan vetenskap och konst”. Foto: Nasa

Ett år sedan James Webb-teleskopet sköts upp i rymden – här är bilderna

Uppdaterad
Publicerad

För exakt ett år sedan, på juldagen, skickades världens största rymdteleskop upp i rymden. Det över tio miljarder dollar dyra projektet, motsvarande mer än 100 miljarder svenska kronor, skickades ut för att försöka fånga bilder på de mest avlägsna stjärnor och galaxer.

Ljuset som når fram kan vara mer än tio miljarder år gammalt.

Universums första stjärnor tändes för 13 miljarder år sedan. Det omtalade rymdteleskopet James Webb är så stort och starkt att vi svindlande nog kan se dessa stjärnornas födelse – eller åtminstone ljus som stjärnorna skickade ut runt den tiden.

Teleskopet, som är en uppföljaren till det berömda Hubble-teleskopet från 1990, har en spegel med en diameter på 6,5 meter (Hubbles är endast 2,4 meter). Detta gör det möjligt för teleskopet att fånga dessa avlägsna stjärnor och galaxer.

Bilden nedan är på den kända Carinanebulosan. För människans öga föreställer den bara en fläck på himlen som är ungefär lika stor som ett sandkorn som hålls på en armlängds avstånd. Men Carinanebulosan sträcker sig minst 150 ljusår från kant till kant.

Ett ljusår är ungefär 9,46 biljoner kilometer. 

De kallar denna bild för de kosmiska klipporna. Carinanebulosan beskrivs som ett kosmiskt landskap med höga berg och djupa dalar, överströdda med glittrande stjärnor. Carinanebulosan sträcker sig 150 ljusår från kant till kant. Ett ljusår är ungefär 9,46 biljoner kilometer. Foto: ​Carina Nebula

James Webb Space Telescope (JWST) har utvecklats av NASA, ESA och Canadian Space Agency.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.