• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Danmarks regering backar: Minkarna får leva

Uppdaterad
Publicerad

Efter att flera danska minkar upptäcktes bära på en muterad form av coronaviruset beslutade regeringen om att avliva alla minkar i landet – oavsett om de var sjuka eller inte. Men beslutet togs utan laglig grund, och nu ska minkarna få fortsätta leva.

– Det är en skandal och helt enkelt uppseendeväckande, säger Troels Mylenberg, politisk redaktör på danska TV2.

Planen var att stoppa det muterade viruset hos de danska minkarna innan det började sprida sig i samhället. Ett muterat coronavirus skulle nämligen försvåra möjligheterna för ett fungerande vaccin.

Men beslutet att avliva samtliga minkar i landet togs innan det fanns något lagligt stöd för det. Regeringen saknar befogenhet att beordra massavlivning på pälsfarmer.

Coronapandemin

Planerna på minkavlivning har nu skrotats, eftersom Folketinget, den danska riksdagen, inte ställer sig bakom lagförslaget.

– Regeringen leker med den danska demokratin, och det ska de upphöra med, sa Ellemann-Jensen, partiledare för de Venstre, efter omröstningen.

”Ber om ursäkt”

Livsmedelsminister Mogens Jensen (S) uppger i en skriftlig kommentar att regeringen borde ha varit tydligare med att de inte kunde kräva att minkarna skulle avlivas.

– Jag ber om ursäkt, skriver han.

Jensen förklarar att pandemin krävde ett tydligt beslut kring minkarna, och att det grundades på den danska folkhälsomyndighetens rekommendationer:

– När SSI säger att fortsatt avel av minkar under en pågående covid-19-epidemi medför en betydande risk för folkhälsan så finns det ingen tid att slösa bort.

”Måste stå till svars”

2,5 miljoner minkar har redan hunnit avlivas, eftersom pälsfarmsägare trodde att regeringens beslut var lag. I nuläget är det inte klart om de kommer att kompenseras för de slaktade minkarna. Danska TV2:s politiska redaktör, Troels Mylenberg, menar att det här blir dödsstöten för minkbranschen.

– Någon måste stå till svars, säger han.

Lagförslaget om massavlivning kommer att prövas i Folketinget igen, men denna gång ska det gå igenom en längre process innan beslut fattas.

Under tisdagens frågestund fick statsminister Mette Frederiksen utstå hård kritik, både från kollegor och media. Frederiksen hänvisade dock alla minkrelaterade frågor till Jensen.

– Jag förväntar mig självklart att saken hanteras av den ansvariga ministern, sade hon, och fortsatte:

– Jag har tillit till regeringens ministrar, men det här kräver naturligtvis en redogörelse.

Fakta: Virus på minkfarmar i världen

Sex länder i världen har rapporterat smittspridning av coronavirus kopplad till minkfarmar.

Förutom i Danmark har denna spridning upptäckts i Sverige, USA, Italien, Nederländerna och Spanien, enligt WHO.

I Danmark har muterade virus från minkar hittats hos över 200 människor. En variant, som spridits till mer än tio personer, kallas kluster 5 och anses vara den allvarligaste då det finns farhågor om att ett kommande vaccin kanske inte skyddar lika bra mot den.

Den bedöms dock inte ge allvarligare sjukdom eller vara mer smittsam än det ursprungliga coronaviruset.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet